Fuchs “okrenuo ploču”: “Ne zagovaram ostanak u školama pod svaku cijenu”

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je za N1 da ne zagovara ostanak u školama pod svaku cijenu te dao naslutiti prelazak na online nastavu.

“Od početka čitavog ovog polugodišta i u pripremam koncipirali smo čitav niz preporuka i spoložili dokumente koj su trbeali olakšati svim školama kako se uvhatiti u koštac s pandemijom i mislim da smo u velikoj meri odradili dobar posao. Završavamo polugodište unatoč pandemiji tako da ćemo svega pet dana plus tri dana, neposredno prije Badnjaka završiti školsku godinu. Definitivno je ovo polugodište završilo s puno više nastave nego što je bilo prošle školske godine u ovo vrijeme kada pandemije nije bilo”, kazao je ministar Fuchs.

“Prijeći će škole, u svim županijama, danas sam dobio podatke. Pored onih osnovnih, koje su već ranije zbog izrazito loše epidemiološke situacije prešle sa srednjim školama na online nastavu, sada su odlučile ostale županije slijediti taj primjer ne bi li to bila još jedna dodatna mjera, iako imamo županije gdje je i situacija dobra”, dodao je.

“S druge strnae znate da smo odlučili da se školski praznici pomaknu do 18. kako bi se dobio što veći period škola koje su u mirovanju. Nakon 18. će se djeca vratiti u škole. Nadam se da će epidemiološka situacija govoriti tome u prilog kada do toga dođe.

“Ja vrlo intenzivno čitam i znanstvene publikacije koje se odnose na škole, širenje zaraze unutar škola (vertikalno, horizontalno). Mi smo od početka tvrdili da sve ukazuje na to, osim pojedinih radova koji su potpuno oprečni, ali jednako tako u svim tim znanstvenim publikacijama… U ovom konkretnom slučaju se zna relativno malo o širenju virusa, sve se radi vrlo brzo, tako da postoji i taj pristup različitih interpretacija. Preko 80 posto relevantvnih publikacija govori da su djeca manje osjetljiva, da su slabiji prenosnici, da škole ne utječu previše”, istaknuo je ministar.

“Nisam zagovornik toga da djeca pod svaku cijenu ostaju u školama. To bi bilo krivo i ne bi bilo u redu, ja samo pokušavam potpuno trijezne glave procijeniti koje su koristi, a koje štete i trebamo li iz toga povući ovaj ili onaj zaključak. Naravno, ako se situacija bude i dalje drastično pogoršavala, ako se donesu još veće mjere u smislu ograničavanja, nećemo mi biti ti koji će stajati na putu donošenja takvih mjera. Mi se konzultiramo i s Nacionalnim stožerom i intenzivno razgovaramo s lokalnim stožerima”, kazao je ministar odgovarajući na pitanja hoće li inzistirati da škole budu uživo i nakon 21.12. Ističe primjer Slovenije i Njemačke gdje strože mjere nisu donijele smanjenje broja novozaraženih.

Osvrnuo se i na činjenicu da se sindikati, kao i brojni učitelji i profesori žale na teže uvjete rada. Kaže da razgovaraju sa svim akterima.

“Razgovaramo sa sindikatima, učiteljima, predstavnicima udruga. Sve ono što je dogovorno i ugovoreno temeljnim granskim, kolektivnim ugovorima bit će ispoštovano”, kazao je ministar dodavši da će biti ispoštovano iako se sve odvija u gospodarski vrlo nepovoljnim vremenima. Povećanje od 4 posto za učitelje kreće od 1.1. iduće godine.

Komentiraj