FUCHS ODGOVORIO DIVJAK: “Ne može se cijeli studij prebaciti online”

“Ne može se bez akreditacije cijeli studij prebaciti online. Mislim da nijedan pacijent ne bi htio ići doktoru koji je cijeli studij završio online” – tako je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas odgovorio svojoj prethodnici Blaženki Divjak, koja je jučer preporuke Ministarstva za održavanje akademske godine komentirala tvrdnjom da “vrve nelogičnostima i neprovedivim preporukama”.

DIVJAK: “S tri oboljela preporučili nastavu online, s 311 – klasičnu nastavu”

Divjak bi trebala malo bolje pročitati upute, prenio je N1 ministrov ironični komentar. “Sve je realno napisano, treba znati čitati i vidjet ćete da uredno piše da se primjenjuju epidemiološke mjere, a piše i da su sveučilišta, fakulteti, veleučilišta dužni sukladno mogućnostima osigurati nastavu poštujući epidemiloške okvire. Slažemo se da je klasični oblik izvođenja nastave sa svih aspekata bolji za stjecanje znanja. Ako to nije moguće, to će fakulteti organizirati u grupama ili kako budu mogli”, kazao je ministar.

U školama, ravnatelji će primjenjivati modele moguće u njihovim školama. “Neke su zagrebačke škole toliko opterećene da se distanca od dva metra ne može poštovati, i u njima je teško održavati distancu. I tu se mora ići u turnuse, cijepanje razreda. Četrdeset posto škola u Hrvatskoj ne ide u jednoj smjeni u školu, oni moraju pronaći način kako se organizirati. Ne propisujemo mjere za cijelu državu, jer kada bi rekli da se razredi moraju cijepati, onda bi se i onaj razred od deset učenika u Visu morao cijepati”, kazao je Radovan Fuchs.

Govorio je i o nošenju maski u školama. “Za nenošenje nismo propisali sankcije, nismo policijska država. Ali, ako učenik ne nosi masku, radi prekršaj za odredbu koju je ravnatelj propisao. Učitelji koji odbijaju nositi maske mogu doći u situaciju da ravnatelj kaže da remete radnu disciplinu. No oni mogu nositi i vizir”, rekao je Radovan Fuchs

Komentiraj