Fuchs: “Ako situacija bude ovakva ili bolja, nadam se da će se svi učenici za dva tjedna vratiti u škole”

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održao online sastanak sa svim ravnateljima škola. Najavio je povratak u školske klupe za učenike nižih razreda i naglasio kako se nada da će u roku dva tjedna imati svi učenici nastavu u školama.

“Prošle godine smo pomno pratili epidemiološku situaciju i držali smo stvar sukladno pokazateljima pod kontrolom. Kad je dosegnula u negativnom smislu vrhunac mi smo uspjeli do kraja dovesti polugodište. Tjedan dana prije je uvedena online nastava u srednjim i nastavljena je pauza boravka učenika u školama preko zimskih praznika. Onda smo ih opet presložili ne bismo li dobili dodatnih desetak dana, uključujući vikende i time smanjili gužve u prometu”, rekao je Fuchs u Dnevniku Nove TV

Kaže kako je ova odluka donesena upravo zbog bolje epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj.

”Sada smo došli do jedne bolje epidemiološke slike nego li tada i upravo zbog toga, da se trend oko transportnih riješenja eventualno pogoršao, idemo oprezno. Prvo ćemo pustiti niže razrede, od prvog do četvrtog za koje smo gotovo 100% sigurni da nisu značajni faktor u širenju zaraze, a onda nakon tjedan, dva, ovisno o epidemiološkoj situaciji poslat dijelove obrazovnog sustava u nastavu ‘licem u lice”’, kazao je Fuchs.

”Ako situacija bude ovakva, nadam se i bolja, da će se svi učenici vratiti u školske klupe. Ukoliko se ipak online nastava odulji, neki ravnatelji inzistiraju na pisanju ispita uživo. ”Ravnatelji su aktivni, najbolje znaju kako i na koji način iskoristiti određene prednosti u obrazovnom procesu”, rekao je Fuchs.

17 škola u Banovini zatražilo odgodu

”Imajući to u vidu, za učenike s tog područja postoji nekoliko modela kako ćemo to nadoknaditi. U prvom redu to će ovisiti o tome hoće li nadoknada nastave biti potrebna za tjedan ili dva ili nešto duže. O tome će ovisi koji će biti modalitet”, istaknuo je Fuchs.

20 nastavnika najavilo odlazak iz županije

”Morat ćemo pronaći nove ljude, 222 djelatnika škola se nalaze izvan područja zahvaćeno potresom. 22 se ne kane vratiti. Onoga koga nema morat ćemo zamijeniti. Kako? Ne znam, ali zamjene se konstatno događaju u obrazovnom sustavu što se tiče nastavnika i učitelja”, zaključio je ministar.

Komentiraj