FT: Britanija će odobriti cjepivo “za nekoliko dana”

Britanija bi “za nekoliko dana” mogla odobriti Pfizer-BioNTechovo cjepivo, a cijepljenje bi moglo početi u ponedjeljak, 7. prosinca, objavio je Financial Times.

Britanija ima novi vladin resor, ministra za raspodjelu cjepiva, koji je potvrdio da će cjepivo biti dostupno prije Božića i raspodjeljivat će se barem do početka ljeta, prenio je HRT. Ministar je najavio podjelu desetaka milijuna doza te objasnio određene razlike pojedinih cjepiva. “Cjepivo Pfizera i BioNTecha mora se skladištiti na -70 stupnjeva i zato je, u njegovu slučaju, drugačije postupanje i logistika nego s AstraZenecinim ili kada nam dođe Modernino cjepivo. To je vrlo važno u ovom trenutku. Kao i to da, kada nekoga cijepimo, budemo sigurni da je njegov liječnik obiteljske medicine upoznat s tim”, poručio je britanski ministar za raspodjelu Nadhim Zahawi.

Velika Britanija je osigurala dodatnih dva milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 američke biotehnološke kompanije Moderna, u nedjelju je priopćila britanska vlada. Nakon najnovijeg dogovora, Britanija ima pristup dovoljnim dozama cjepiva za oko 3,5 milijuna ljudi. Ukupno, ima pristup 357 milijuna doza cjepiva od sedam različitih kompanija koje su razvile cjepivo, stoji u priopćenju.

“Sa širokim rasponom kandidata za cjepivo u našem portfelju, spremni smo primijeniti cjepivo ukoliko dobiju odobrenje od našeg regulatora za lijekove, počevši od onih koji će biti od najveće koristi”, rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Komentiraj