Froome pao na doping testu zbog lijeka za astmu

EPA/JAVIER LIZON

Četverostruki osvajač Tour de Francea, Chris Froome pao je na doping testu na španjolskoj Vuelti u rujnu, javljaju u srijedu britanski mediji. Froome tvrdi kako nije prekršio antidopinška pravila, već da je samo da je poslušao liječnički savjet uzevši povećanu dozu lijeka za astmu te da pritom nije prekoračio dopušteni limit.

U njegovom je urinu, naime, utvrđena previsoka razina salbutamola, lijeka koji se koristi za astmu. Međunarodna biciklistička federacija (UCI) je objavila da je obavijestila Froomea 20. rujna o ‘lošim nalazima” iz uzorka koji je prikupljen nakon 18. etape 7. rujna. Taj je uzorak imao dvostruko dopuštenu količinu Salbutamola, koji Svjetska antidopinška agencija (WADA) tolerira kao legalni lijek za astmu.

Froome, koji je slavio na ovogodišnjoj Vuelti, izjavio je kako je dobro poznato da ima astmu i zna koja su pravila. “Koristim inhalator za ublažavanje simptoma i to uvijek u dopuštenim granicama i dobro znam da će me testirati svaki dan dok nosim majicu vodećeg na utrci”, rekao je i dodao da je poslušao savjet liječnika i povećao dozu Salbutamola jer mu se na Vuelti astma pogoršala.

Komentiraj