FRKA PETEŠIĆ: “Među sindikatima postoji određeno nejedinstvo”

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić izjavio je u petak, nakon sastanka sa sindikatima u Banskim dvorima, kako među sindikatima postoji određeno nejedinstvo.

“Danas smo imali sastanak sa predstavnicima sindikata koji su nas izvijestili o rezultatu izjašnjavanja djelatnika u sustavu obrazovanja u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Nama je najvažnije bilo na koji način završiti na štrajk i apelirali smo na njih da se čim prije obustavi štrajk, da se djeca čim prije vrate u školu, jer je to ono što je trenutno najvažnije, međutim, sada kako stvari stoje nema pomaka u tim pozicijama”, rekao je Frka Petešić novinarima.

Dodao je kako su s druge strane iste pozicije koje su bile i prije dva mjeseca, iako je Vlada napravila nekoliko ustupaka. “S druge strane smo i dalje ukopani u istim početnim rovovima i to otežava daljnji nastavak razgovora”, rekao je Frka Petešić. Poručio je kako su predstavnici sindikata čvrsti oko koeficijenata.

“Otegotna okolnost je da se postavlja stopostotni zahtjev kao preduvjet oko koeficijenata da bi se potpisao TKU za podizanje plaća za 6,12 posto u ostalim javnim službama, što de facto ne samo da su djeca taoci štrajka, nego su i druge javne službe taoci ove situacije, jer im se na ovaj način ne omogućuje povišica plaća koju im je Vlada najavila”, rekao je predstojnik Ureda premijera.

Naveo je kako je druga otegotna okolnost što se radi o predstavnicima koji nemaju mandat pregovarati, već imaju samo jednu poziciju, koja je istovjetna onoj od prije dva mjeseca. “Oni su razgovarali o koeficijentima, mi smo objašnjavali sve što se može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja, ali tu postoji određeno nejedinstvo i tu su razgovori malo teži”, rekao je Frka Petešić.

Kaže i kako su apelirali na predstavnike sindikata da se nakon 35 dana štrajka djeca vrate u školske klupe. “Nije korektno da djeca budu taoci zahtjeva za povišicom vlastitih materijalnih prava. Nastavit će se razgovori, vidjet ćemo što će biti”, rekao je.

“Vlada neće mijenjati uredbu o koeficijentima preko koljena, nego na jedan način koji će biti sustavan i kvalitetan”, poručio je Frka Petešić.

Na kraju je kazao kako Vlada ima mandat i može mijenjati svoje pozicije i ponude. “Ali, kad imate sugovornika koji uvijek ima istu ploču, onda je jako teško da dođe do pomaka, osim da prihvatite 100 posto zahtjeva, još kad se to uvjetuje da ostali službenici dobiju ponudu koju im je Vlada obećala”, zaključio je Frka Petešić.

Komentiraj