10.09.2014., Sisak - Godinu dana od uvodjenja fiskalizacije trgovci na Gradskoj trznici kazu da im nije donijela nista dobro. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Izmjenama Zakona o fiskalizaciji ukinut je pojam ‘mali obveznik fiskalizacije’. To znači da su i ti obveznici ili tzv. paušalisti od 1. srpnja 2017. obvezni izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja. Porezna uprava pozvala ih je da o tome vode računa i prilagode se.

Status malih obveznika fiskalizacije koristili obrtnici, kozmetičari, pedikeri, taksisti, kao i samostalne djelatnosti poput novinara, ukupno oko 15.000 ljudi.

“Porezni obveznici koji trenutno provode fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, dužni su od 1. srpnja 2017. godine postupak fiskalizacije izdavanja računa provoditi putem elektroničkih naplatnih uređaja sukladno članku 16. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine, br. 133/12 i 115/16). Isto podrazumijeva da su putem uspostavljene Internet veze dužni svaki račun, koji se naplaćuje sredstvima koja se prema navedenom Zakonu smatraju gotovinom, dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi na ovjeru.

Dakle, i postojeći obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju paušalno, moraju se prilagoditi postupku fiskalizacije izdavanja računa na način da račune izdaju putem elektroničkih naplatnih uređaja”, navodi se na stranicama Porezne uprave.

Komentiraj