Friluftsliv, skandinavska filozofija koja pozitivno utječe na mentalno zdravlje i snižava stres

Dnaski koncept hygge posljednjih je godina postao popularan diljem svijeta, ali tijekom dugih zima Skandinavci imaju još jednu ideju koja pomaže dobrobiti naroda. Zove se Friluftliv, a riječ je o filozofiji koja je prvi put popularizirana u nordijskoj kulturi 1800-ih godina, a pojavila se u pjesmi slavnog norveškog književnika Henrika Ibsena.

Friluftsliv (čita se kao ‘free-loofts-liv’) je riječ koju upotrebljavaju Šveđani, Danci i Norvežani, a doslovno se prevodi kao ‘život na svježem zraku’. Filozofija se temelji na prihvaćanju otvorenog prostora bez obzira na vremenske prilike, aktivnom životu i stapanju s prirodom, piše BBC.

Skandinavci provode vrijeme na otvorenom, bez obzira na godišnje doba. Kim Lindqvist iz udruge ‘Swedish Outdoor Association’ objašnjava da Friluftsliv znači biti a otvorenom, na zraku, jednostavno uživati u prirodi – slušati lišće ili gledati oblake.

“Potječemo od lovaca i sakupljača, pa nam je ovo zapravo prirodno okruženje”, govori Philip Persson i dodaje da se stvarno osjećate bolje ako izađete iz grada i vratite se prirodi.

Dokazano je da provođenje nekoliko sati tjednom na zraku, u prirodi, može pozitivno utjecati na mentalno zdravlje i smanjiti razinu stresa, što je ove godine svima potrebno.

Komentiraj