Frida, hrabri meksički spasilački pas, otišla u zasluženu mirovinu

Hrabra Frida, ženka zlatnog retrivera, koja je nakon potresa u Meksiku 2017. godine ‘zaradila’ svjetsku slavu otišla je u mirovinu nakon devet godina karijere spasilačkog psa, prenose svjetski mediji.

U ponedjeljak je u bazi mornaričke jedinice za pse u Meksiku održana ceremonija kojom je odana počast Fridi. Sudjelovala je u 53 spasilačke akcije diljem Meksika, Haitija, Gvatemale i Ekvadora.

Mornarica je navela kako je Frida spasila 12 ljudskih života, te locirala više od 40 mrtvih tijela. “Njezin lavež uvijek je davao nadu, a u tenucima boli i nesigurnosti donosila bi olakšanje”, rekao je zamjenik ministra mornarice Eduardo Redondo.

Fotografije Fride sa zaštitnom maskom za oči koja pretražuje ruševine škole u Mexico Cityju nakon razornog potresa 2017. godine obišla je svijet, a opisana je kao simbol nade za Meksiko nakon što je u potresu smrtno stradalo više od 300 osoba.

Frida danas ima deset godina, a službenici koji su se brinuli za nju objasili su njenu slavnu masku i čizme, te joj uručili igračku za sljedeće poglavlje u njenom životu.

Iako još nije potvrđeno, očekuje se da će se Frida preseliti na selo i pomoći u treninzima za sljedeće generacije potražnih i spasilačkih pasa.

Komentiraj