FRED MATIĆ “Predsjednica pušta slapove suza s Vodotornja”

Patrik Macek/PIXSELL

Predrag Fred Matić, ministar branitelji u Vladi Zorana Milanovića, je kandidat SDP-a na skorašnjim izborima za mjesto u Europskom parlamentu. Gostovao je na televiziji N1.

Vukovarac ste i branitelj, ali niste danas u Vukovaru, a niste bili ni na obljetnici Bljeska.

Naravno da nisam pozvan u svoj grad, a nije uobičajeno da predsjednica i premijer budu u Vukovaru na Dan grada, ali sad su izbori. Oni to koriste za izbore, njima nije strano i preko mrtvih, preko živih gaze, ali i preko mrtvih. Ja sudionik Operacije Bljesak, nisam pozvan, a ne bih ni došao da ne kažu da dolazim prikupiti glasove. Ressler nije bio u Okučanima nikad prije, a siguran sam da neće i nikad poslije. HDZ uistinu ne preza od toga, predsjednica ide u Vukovar, pušta slapove suza s Vodotornja, on je tamo dugo, a ona nikad ranije nije bila i neće više ni otići dok god je predsjednica, to vam jamčim.

Čine li nadležna tijela dovoljno u procesuiranju ratnih zločina?

Sram je može biti, tamo roni krokodilske suze, a gdje je njen utjecaj? Problem je što nije procesuiran zločin u Borovu Selu. Pomaka nema, sve se tamo zna. Sad mi pada na pamet svastika u Splitu na Poljudu, pa su rekli da Ranko Ostojić nije želio to riješiti, ali sad je njihov ministar na vlasti, zašto sad to nije riješio? Oni dođu jučer i kažu da je kriva SDP-ova vlast, fuj, meni je to gadljivo. Dečki su tamo stradali, a preko njihovih mrtvih kostiju da se stvaraju politički poeni.

Na pola smo kampanje za europske izbore. Vi svoju budućnost vidite u Bruxellesu?

Da, naravno. Kad su me kolege predložile, treba igrati fer i korektno, neću reći ništa protiv svojih kolega na listi, kao ni protiv drugih na drugim listama.

HDZ ima veliku prednost prema anketama, sve se vrti oko šest mjesta u Europskom parlamentu, a SDP-u po anketama idu tri. Hoće li to biti uspjeh za stranku?

Da, to smo si i zacrtali kao cilj. Apetiti su uvijek veći i u politici treba biti optimističan, ali 3 je objektivno i bili bismo zadovoljni. Gledamo i kako će naši suparnici proći. Ako HDZ ostvare 4 mandata, oni idu na inerciju, na prva 4 mjesta da stave pivske boce, oni prolaze. Oni imaju birače koji su nekritični, vide samo HDZ i zaokružuju.

Komentiraj