Frankovka Feravina u središtu Grada Dubrovnika

Julio Frangen

Za Dalmatince naviknute na moć crna vina, Frankovka Feravina je ugodno iznenađenje.

Ovo vino predstavljeno je na radionici ‘Franka – vinska valuta’ u okviru četvrtog vinskog festivala Dubrovnik Festiwinea u Lazaretima.

U režiji Nenada Trifunovića, autora bloga ‘Dnevnik vinopije’ glavnu ulogu na toj radionici dobilo je jedno crno vino iz srca Slavonije. Možda bi vam se na prvu moglo učiniti provokativnim dovesti crno slavonsko vino u Dubrovnik ipak je riječ o regiji moćnih plavaca i crljenaka.

Činjenica je da upravo na tom području postoji kulinarska potreba za vinima poput Frankovke Feravina, jer baš takvih vina Dalmatinci nemaju. A dobra vina uvijek provociraju, izazivaju pažnju i zavode.

“Frankovka je dosta podcijenjena sorta, s njom se nije radilo ozbiljno i samo su joj se rijetki – poput Feravina, apsolutno posvećivali. Stoga, upravo u podrumima ovog slavonskog proizvođača Frankovka daje odlične rezultate i ovo će vino osvojiti svakog tko nije opterećen predrasudama”, rekao je Nenad Trifunović te dodao kako Feravino uskoro priprema i pjenušac od ove sorte, a u podrumima u Feričancima odležava i Frankovka ledena berba, čija se premijera očekuje krajem godine.

Frankovka Feravina nije prvi puta ove godine oduševila Dalmatince. Prošlog je mjeseca na turneji od Trogira do Dubrovnika na vođenim degustacijama ugodno iznenadila dalmatinske ugostitelje, hotelijere i vinske znalce.

“Kada pričamo o Frankovki Feravina očekujemo vino bogatog tijela, no za razliku od dalmatinskih vina ovo slavonsko vino dosta je svježije. Zaokruženo je, elegantno i duboko, voćne arome. Odlično ide uz konkretnija i čvršća jela, donoseći začin obroku. Začin koji podiže i ostavlja aromatiku bobičastog voća u ustima koja ustraje i do razmjerno dugačkog završetka”, zaključio je Nenad Trifunović.

Više informacija na feravino.hr.

Komentiraj