Franklin Clarence Mars osnovao je čokoladno carstvo

Autor:

ilustracija mm

Franklin Clarence Mars, osnivač kompanije Mars, poznate po brojnim čokoladnim proizvodima i slatkišima, rođen je 24. rujna 1883. godine. Kompanija Mars danas je svjetski gigant u proizvodnji čokolade i slatkiša. Naime, kompanija Mars proizvodi: čokoladice Bounty, Twix, Mars, Snickers i Milky Way, žvakaće gume Orbit, Hubba Bubba, Juicy Fruit i Winterfresh, sladoled Dove te bombone M&M’s i Skittles. Osim toga, vlasnici su marki Uncle Ben’s (riža, umaci) i Dolmio. Njihovi proizvodi za kućne ljubimce obuhvaćaju Whiskas, Pedigree, Cesar, Chappi i Royal Canin.

Osnivač obiteljskog bogatstva, spomenuti Franklin Clarence Mars, rođen je u gradiću Hancocku u američkoj saveznoj državi Minnesoti. Već s 19 godina je počeo prodavati slatkiše od melase, a zatim je pokrenuo proizvodnju čokoladnih pločica. Veliki uspjeh doživio je kad je 1923. prema ideji svoga sina napravio čokoladicu Milky Way. Bila je to prva punjena čokoladna pločica u širokoj prodaji i doživjela je trijumf. Prodaje se s uspjehom još i danas, premda je stara već oko 90 godina. Godine 1930. Mars je uveo i Snickers, čokoladicu s kikirikijem, nazvanu po omiljenom konju u vlasništvu obitelji Mars.

Kad se obogatio, Franklin C. Mars kupio je veliku farmu u Tennesseeju i nazvao ju je Milky Way Farm. Farma je imala 2.800 jutara i na njoj su uzgajani trkači konji i stoka. U vrijeme depresije 1930-ih godina farma je zapošljavala mnogo radnika iz okolice. Franklin C. Mars bio je dobar i velikodušan gazda, poznat i po tome što je dijelio radnicima na farmi besplatne čokoladice, kao i druge oblike pomoći (pozajmice itd.) Umro je prerano, s 50 godina, a čokoladno carstvo naslijedili su njegovi potomci, koji ga drže i danas.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.