FRANKFURT Završava sajam knjiga na kojemu je Hrvatska predstavila mlade autore

FaH

U nedjelju završava međunarodni Sajam knjiga u Frankfurtu, na kojemu je ove godine bilo oko 7100 izlagača iz oko 130 zemalja, među njima i Hrvatska, koja je predstavila sedmero mladih autora.

Tema ovogodišnjeg nastupa Republike Hrvatske bila je “Hrvatska: povijest – kultura – život“, a novitete iz svoje produkcije 17 nakladnika predstavilo je pod motom „Oni dolaze“ sedmero mladih autora: Zoran Antičević, Ružica Aščić, Katja Grcić, Ivan Jozić, Valent Pavlić, Iva Tkalec i Borna Vujčić.

Na hrvatskom prostoru na Sajmu održane su promocije romana Borne Vujčića „Nužno zlo“ i zbirke kratkih priča Ivana Jozića „Muška svinja“; knjiga pjesama Katja Grcić „Nosive konstukcije“;  roman Zorana Antičevića „Evanđelje tame“; te zbirke kratkih priča Ive Tkalec „100 posto društveni odgoj“; Valenta Pavlića „Evanesco“ i Ružice Aščić „Dobri dani nasilja“. Uz njihova djela održane su i promocije autobiografskog romana Bojane Meandžije „Trči! Ne čekaj me…“ i „Velikog rječnika hrvatskog jezika“ Školske knjige.

Sedmero hrvatskih mladih autora ostvarili su i niz poslovnih kontakata sa stranim izdavačima, od europskih do kineskih, tajlandskih i japanskih, što možda rezultira prijevodom nijhovih djela, navodi se u priopćenju koordinatora hrvatskoga nastupa, čiji su suorganizatori Ministarstvo kulture RH i udruga Brod kulture iz Zagreba.

Na Sajmu su sudjelovali nakladnici: Alfa, Algoritam, Artizana, Dhar media, Evenio, Fraktura, Green Planet Travel, Hrvatska sveučilišna naklada, Kršćanska sadašnjost, Naklada Ljevak, Meandar Media, Naklada Pavičić, Naša djeca, Školska knjiga, Tekston, V.B.Z. i Verbum. Hrvatski nastup na Sajmu knjiga pomogli su i HEP, Badel 1862, Zagrebačka pivovara, Stock i  Hrvatska turistička zajednica. Osim zajedničkog nastupa u organizacijij Ministarstva kulture RH, izlagali su i izdavači Fraktura iz Zaprešića i Dječja knjiga iz Zagreba.

Hrvatski izložbeni prostor posjetili su mnogi strani izdavači, vlasnici prava i autori u potrazi za našim izdavačima, prevoditelji, predstavnici tiskara, te brojni hrvatski iseljenici i studenti koji rade i žive u Njemačkoj.

Dizajnerica Draga Komparak, navodi se u priopćenju, osmislila je vizualni identitet i moderno uređen izložbeni prostor Hrvatske na Sajmu. Velikim monokromatskim vizualima predstavljeni su hrvatska kultura, turizam, prirodne ljepote i znamenitosti, a namještajem i hrvatski dizajn.

Sajam je posjetilo oko 300.000 ljudi, zemlja počasni gost Sajma bila je Kraljevina Nizozemska koja je nastupila zajedno s belgijskom pokrajinom Flamanskom uz slogan “Sve ovo dijelimo”. U sklopu ovogodišnjega Sajma bilo je organizirano oko 4000 raznih događanja vezanih za knjigu. Otvorili su ga holandski kralj Willem-Alexander, belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Spomenuli su migracije izbjeglica i problem njihove integracije, pročitano je pismo turske spisateljice Asli Erdogan koja je zatvorena u Turskoj nakon neuspjelog vojnog udara protiv premijera Erdogana, pričalo se i o budućnosti knjige i autorskim pravima.

Kao partner Sajma 2017. najavljena je Francuska.

Komentiraj