Dvije najveće njemačke stranke dogovorile su se da će ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier biti budući njemački predsjednik, objavljeno je iz stranačkih izvora u ponedjeljak.

Čelnici Kršćansko demokatske unije (CDU) i socijaldemokrata (SPD), koje vladaju Njemačkom u velikoj koaliciji, mjesecima su se natezali oko kandidata koji će na položaju predsjednika naslijediti Joachima Gaucka (76) koji se povlači zbog poodmakle dobi.

U ponedjeljak je CDU kancelarke Angele Merkel pristao na SPD-ovog kandidata Steinmeiera, koji je trenutačno najpopularniji političar u Njemačkoj.

Treća stranka velike koalicije, bavarski CDU, kasnije bi u ponedjeljak trebao objaviti svoju odluku. Strančki izvori kažu da se vjerojatno neće protiviti Steinmeieru.

Njemački predsjednik ima iznadstranačku ulogu i služi kao moralna vertikala nacije. Ovlasti mu nisu velike.

Novog šefa države izabrat će 12. veljače velika skupština u kojoj su članovi oba doma parlamenta i predstavnici svih njemačkih saveznih pokrajina.

Steinmeier (60) bio je ministar vanjskih poslova i u prvoj velikoj koaliciji Angele Merkel od 2005. do 2009. Prethodno je bio šef kabineta socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera.

Posljednjih tjedana jedan je od najžešćih kritičara izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Dan nakon njegove pobjede, budući njemački predsjednik rekao je da će američka vanjska politika pod Trumpom postati nepredvidljiva.

Komentiraj