Franjo Habulin: “Problemi koji su se nagomilali u 30 godina ne mogu se riješiti u mjesec dana”

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin u utorak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije i komentirao obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici.

“Danas obilježavamo Dan antifašističke borbe i 80. obljetnicu formiranja prvog partizanskog odreda. S nama će biti jedan broj još uvijek živih učenika Narodnooslobodilačke borbe. Iako će dan biti težak nadam se da će ipak naći nage da budu s nama”, kazao je Habulin.

Dodao je kako su s Vladom surađivali u organizaciji današnje svečanosti kako bi sve prošlo dostojanstveno i elegantno. Problema u organizaciji uvijek ima, kaže, ali su sve prevladali. “Ono što je po meni neka klima, osjećam se kao da je danas svečani dan. Osjećam da obilježavamo nešto što je bilo značajno i što je sutra i danas ostavilo velikog traga”, komentirao je atmosferu.

Govoreći o prvom dolasku premijera Andreja Plenkovića u Brezovicu, Habulin je podsjetio da je prošle godine donesen novi Zakon o spomendanima i državnim praznicim. “U sastavu tog zakona su i odredbe koje kažu da svečanosti koje se održavaju povodom državnih praznika organizira Vlada. To se i dogodilo, Vlada ove godine organizira svečanost u Brezovici, normalno je i da predsjnik Vlade bude ovdje”, rekoa je.

Dodao je da je to još jedan korak i poruka da Vlada i Andrej Plenković žele da se određene problematike koje se gomilaju sukcesicvno rješavaju. No, ističe, to je proces i problemi koji su se nagomilali u 30 godina ne mogu se riješiti u mjesec dana.

Kao najveće probleme ističe povijesni revizionizam i omalovažavanje antifašističke borbe dok se učesnike NOB-a naziva zločincima. “Osim toga, tu je i jačanje ekstremne proustaške desnice, što prati i znakovlje i pozdrav”, rekao je Habulin.

Govorio je i o oštećenim i uništenim partizanskim spomenicima. “To je veliki problem, zbog toga što su u pitanju velika materijalna sredstva koja bi trebalo izdvojiti da se porušeni spomenici obnove. Velik dio te spomeničke baštine je u zoni odgovornosti lokalne samouprave. Međutim, postoji i spomenička baština koja je svrstana u spomenike od državnog značaja. Ja bih tu spomenuo i spomenik u Brezovici, tek je trećina obnovljena nakon stradanja u Domovinskom ratu”, istaknuo je.

Habulin ističe da je srušeno 2964 spomenika te da se i danas neki pokušavaju maknuti, ali ne eksplozivom nego na suptilniji način.

Prava i mirovine sudionicima NOB-a su smanjene. “Danas imamo još 1105 živih učesnika koji primaju starosnu mirovinu i imamo 268 invalida koji primaju boračku mirovinu. Prvi imaju mirovinu u prosjeku 3800 kuna, a invalidi 3600. Smanjena su prava tako da invalidi koji su proizašli iz NOB-a danas više nemaju pravo na ortopedska pomagala, nego to moraju financirati sami”, rekao je.

Komentiraj