Franjevac iz Bača još u šoku, napadač uhićen zato što je stopirao policijski auto

Brutalno pretučeni franjevac samostana u Baču ima prijelom ruke i teže ozljede glave, no operacija neće biti potrebna operacija, iako dulje vrijeme neće moći služiti, rekao je u nedjelju za hrvatske medije gvardijan franjevačkog samostana u Subotici Zdenko Gruber.

“Predstojnik našega samostana u Baču još je uznemiren, svega se sjeća i pod stresom je zbog tragičnog događaja“, naveo je Gruber, koji je jučer bio u posjetu napadnutom Josipu Špeharu.

U izaslanstvu koje je ga je posjetilo u Kliničkom centru Vojvodine bio je i provincijal Franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak.

Predstojnik franjevačkog samostana Josip Špehar napadnut je na spavanju u noći između četvrtka i petka, a iz crkvenih odaja su odnesene vrijedne relikvije.

Nekoliko sati poslije toga, kako su prenijele beogradske “Novosti“, počinitelj Đorđ P. (35) iz Bača uhićen je na izlazu iz Bača i to tako što je tijekom stopiranja na cesti zaustavio auto u kojemu su bili policijski inspektori. Ukradeni predmeti bili su kod njega.

Uhićeni pljačkaš i napadač je priznao kazneno djelo i ostat će u pritvoru do 30 dana.

Optuženi je ukradene predmete navodno namjeravao prodati u inozemstvu, “jer je čuo da za to može dobiti 700.000 eura“, pišu Novosti.
Došavši do sobe u kojoj je spavao Špehar, “fratra je prvo tukao polugom po glavi, a zatim ga je vukao kroz samostanske odaje i tukao ga kako bi mu pokazao vrijedne predmete. Pljačkaš je odnio oko 15.000 dinara (920 kuna), pozlaćene aureole sa slike Radosne Gospe, pisma, stare svitke i druge predmete stare više od 300 godina“, objavile su Novosti.
Osuđujući napad na samostan. predsjednik općine Bač Dragan Stašević ranije je ocijenio da je riječ o razbojništvu i da to kazneno djelo nema drugu pozadinu.

No, vodstvo hrvatske manjine ne smatra kako je riječ o zločinu iz čistog koristoljublja.

“Smatramo kako se napadi na predstavnike Katoličke crkve ili Hrvata ne mogu podvoditi pod kategoriju nasilja motiviranog koristoljubljem, već da ti slučajevi imaju elemente zločina motiviranih i mržnjom prema Hrvatima, odnosno prema Katoličkoj crkvi“, navedeno je u priopćenju Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, uz napomenu da ovo nije usamljeni slučaj nasrtaja na predstavnike Katoličke crkve u Vojvodini.

Komentiraj