Frane Matošić, legenda splitskoga Hajduka

Za splitski Hajduk je odigrao 739 susreta, u kojima je postigao 729 pogodaka postavivši time nenadmašiv rekord kluba u broju nastupa i broju postignutih pogodaka. Za Franu Matošića,  legedarnog nogometaša rođenog u Spltu 25. studenog 1918., igračka karijera trajala je od 1935 do 1956. godine.

Mnogo godina kasnije pričao je kako ja danas nogometašima daleko lakše:

“Da je bija ovi teren, ovi baluni ka danas, ove kopačke, jer mi smo igrali na salbun (pijesak), pa te tuču ovi čepovi od kopački, stuklo bi ti noge, ma da sam ja ima sve to, da bi duplo više goli… šta je to s dvajst metri pucat, šta je to, to je ništa… al’ oni danas ne znaju ni pucat, ne znaju ništa. Znaju se jedino vozit avionom. A mi smo onda putovali do Skoplja tri dana. Kreni u četvrtak navečer iz Splita da bi stiga na utakmicu. Tako i nazad, kreneš u nedilju navečer, u ponediljak ujutro si u Beogradu, uvečer u Zagrebu, u utorak ujutro u Splitu. I onda ajde radi, na posa.
Bija bi danas glada kruva da nisam radij. Bija san u ‘Elektrodalmaciji’, i to bi te pustilo uru ranije s posla da stigneš na trening, pa bi ti manistra (jelo) izašla na grlo… ovo danas, ma neću ništa govorit.”

Frane Matošić preminuo je u Splitu u listopadu 2007.

Komentiraj