FRANCUZI ZATVORILI ISTRAGU Jaser Arafat nije ubijen, polonij je iz prirode

Hussein Hussein/PPO via Getty Images

Francuski suci objavili su kako je zatvorena istraga o smrti palestinskog lidera Jasera Arafata. On je umro u Parizu 2004. godine u dobi od 75 godina, a njegova supruga je rekla kako je otrovan, vjerojatno izrazito radioaktivnim polonijem, prenosi BBC.

Te su tvrdnje naizgled potkrijepljene testovima provedenim u Švicarskoj, ali tužitelj u Nanterreu rekao je kako polonij nije pronađen te kako zatvaraju istragu.

 

  • Arafatu je dijagbnosticiran izbiljni krvni poremećaj, a umro je od moždanog udara 8. studenog 2004. godine. Na njemu nije obavljena obdukcija jer to njegova udovica Suha nije zatražila.

 

2012. godine istraga Al-Jazeera televizije i švicarskih analitičara pokazala je kako su na njegovim osobnim stvarima pronađene visoke količine polonija-210. Suha Arafat potom je zatražila da se tijelo njenog supruga eshumira. Tri tima francuskih, švicarskih i ruskih istražitelja mogli su uzeti uzorke iz grobnice Arafaza u Ramallahu.

Ranije ove godine jedan je francuski tužitelj rekao kako uzorci polonija dolaze iz okoliša. “Mi ćemo nastaviti istragu dok ne dođemo do ubojice jer znamo da je Arafat ubijen”, poručio je šef palestinske istrage Tawfiq Tirawi.

Komentiraj