Francuzi ogorčeni predloženom mirovinskom reformom – Pariz u utorak čeka prometni kolaps

Zbog uspješnosti štrajka za mirovinsku reformu Francuske, diljem države drugi su sindikati pozvali na daljnje velike prosvjede koji bi se trebali održati ovaj utorak. Francuska premijerka ipak ne smatra ikakvu korekciju mogućom.

Mirovinska reforma francuske vlade, koja je izrazito omražena od francuskog stanovništva, namjerena je pomicanju dobne granice za umirovljenike sa 62 na 64 godine. Sindikati, te sve oporbene stranke, jednoglasno su to odbili. Francuska vlada pak tvrdi kako povisivanjem dobne granice bi se, kroz duže uplaćivanje u mirovinski fond, osigurala financijska stabilnost francuskog mirovinskog sustava.

Vlada tvrdi da se povisivanjem dobne granice i produljenjem uplata treba zajamčiti financijska stabilnost francuskog mirovinskog sustava, što protivnici reforme osporavaju.

“Ako ne želite da zemlja bude paralizirana, vladina malena manjina mora odustati od te reforme”, kazao je koordinator Nepokorene Francuske Manuel Bompard.

Sindikati se pouzdaju u efekt mase koji bi mogao spriječiti provedbu reforme, dok ankete u Francuskoj trenutno otkrivaju rastuće nezadovoljstvo stanovništva.

Ovog se utorka najviše problema očekuje u željezničkom i pariškom gradskom prometu. Francuski ministar prometa Clement Beaune pozvao je sve koji mogu da rade od kuće. Postoji također mogućnost zatvaranja . Daljnji štrajkovi se najavljuju u rafinerijama, lukama i elektranama, te željezničarima.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]