Francuz sudi Hrvatskoj i Sloveniji na Poljudu

Francuski sudac Clément Turpin određene je za glavnog arbitra susreta 6. kola skupine H kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru između Hrvatske i Slovenije koji se u utorak s početkom u 20:45 igra na stadionu Poljud u Split.

39-godišnji Turpin je pravnik po zanimaju, a FIFA sudac je postao 2010. godine. Dvije godine kasnije je ušao u skupinu elitnih sudaca UEFA-e dok je 2016. godine dobio nagradu za najboljeg suca Francuske. Sudio je na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2016. te na ovogodišnjoj kontinentalnoj smotri, a pravdu je dijelio i na Olimpijskim igrama u Riju 2016., kao i Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2018. godine. Ove godine je sudio i finale Europske lige između Villarreala i Manchester Uniteda.

Vatrenima je sudio u dva navrata. Prvi put 2015. godine kada su u prijateljskom susretu slavili kod Rusije rezultatom 1:3, a potom i 2019. godine kada su u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo identičnim rezultatom na Rujevici bili bolji od Slovačke. Mladoj reprezentaciji je pak bio glavni sudac 2014. godine kad su u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo poraženi od Engleske 1:2.

S njim su upoznati i hrvatski klubovi pa je tako Hajduku sudio u čuvenoj 0:2 pobjedi nad Interom u Milanu u kvalifikacijama za Europsku ligu 2012. godine dok je Cibaliji sudio još 2010. godine također u kvalifikacijama Europske lige u remiju bez golova protiv Cliftonvillea.

Na Poljudu u utorak će mu asistirati sunarodnjaci Nicolas Danos, Cyril Gringore i Jérémie Pignard dok će u VAR sobi biti Françoix Letexier i Jérôme Brisard. Suce će nadgledati Gylfi Þór Orrason s Islanda, a delegat će biti Grk Loukas Siotropos.

U akciju će ovog tjedna ponovno i hrvatski suci pa je tako Duje Strukan postavljen za glavnog suca sraza između Armenije i Lihtenštajna koji se u srijedu igra u Erevanu. Njemu će tom prigodom pomagati Goran Perica, Marjan Tomas i Ivan Bebek dok su za VAR zaduženi Fran Jović i Mario Zebec. Kontrolor suđenja će biti Edward Foley iz Irske.

Komentiraj