EPA/PASCAL BONNIERE

FRANCUSKI TUŽITELJ Napad na vlak Thalys povezan s terorizmom

Pokušaj napada na vlaku u Francuskoj prošlog tjedna bio je dobro pripremljen i osmišljen, rekao je u utorak francuski tužitelj. Ayoub El-Khazzani (25) sa sobom je nosio jurišnu pušku AKM sa 270 metaka, pištolj Luger i “bočicu od pola litre s benzinom”, otkrio je tužitelj Francois Molins na konferenciji za novinare.

Pregledom telefona Marokanca utvrđeno je kako je neposredno prije početka napada gledao džihadistički video. “Ayoub El-Khazzani na Youtubeu je pregledao snimku na Youtubeu na kojoj se poziva na nasilje uime radikalnog islama kada je već bio u vlaku”, rekao je tužitelj. Njegov je telefon aktiviran samo nekoliko sati prije napada, javlja BBC.

 

  • Ukrcao se na vlak koji putuje iz Amsterdama za Pariz u Bruxellesu sa kartom za prvi razred. Navodno je odbio ukrcati se u raniji vlak, iako je na njemu bilo mjesta. Tužitelji navode kako je El-Khazzani podrijetlom iz Tetouana na sjeveru Maroka. Navodno se preselio u Španjolsku 2007. godine, a sedam je godina živio u Madridu i Algecirasu, prije nego se preselio prvo u Francusku, a potom i Belgiju.

 

Otvorena je formalna istraga zbog terorizma, a Molins je dodao kako je El-Khazzani bio poznat po svom radikalizmu te je nedavno putovao u Tursku. Rečeno je kako je osumnjičenik negiraio da je planirao teroristički napad, kazavši kako je noć prije pronašao vreću s oružjem, kojeg je planirao koristiti u pljački putnika. Ali, tužitelj je napomenuo kako objašnjenja osumnjičenika postavju sve manje jasna, te je naposlijetku prestao surađivati s istražiteljima.

Svladali su ga putnici na vlaku Thalys te nasreću nije bilo smrtno stradalih. Trojica Amerikanaca i jedan Britanac koji su svladali ubojicu primili su medalje za hrabrost.

Komentiraj