Francuski socijalisti izabrali su u nedjelju ljevičara Benoita Hamona za svog predsjedničkog kandidata, potez koji će im vjerojatno otežati pobjedu na izborima, dok bi istovremeno mogao osnažiti kampanju neovisnog centriste Emmanuela Macrona.

Nakon 60 posto prebrojanih glasova na stranačkim predizborima, bivši ministar obrazovanja pobjedio je s 58.65 posto glasova suparnika Manuela Vallsa, bivšeg premijera koji je bliži centru i zalaže se za politike u korist poslovnih ljudi.

Socijalisti, oslabljeni i podijeljeni zbog nepopularnog mandata aktualnog predsjednika Francoisa Hollandea, vjerojatno neće stići dalje od prvog izbornog kruga 23. travnja.

Izabravši 49-godišnjeg Hamona umjesto Vallsa, Macronu su “izručili” veliki dio umjerenih birača koji bi mu mogli pomoći da pobjedi desne i krajnje desne suparnike.

Njegovim izborom stranka se vraća tradicionalnim proradničkim korjenima koji su doveli do pobjede Hollandea 2012. i odbacuje Hollandeov zaokret koji je napravio sredinom mandata provodeći liberalne reforme koje, međutim, nisu dovele do značajnijeg rasta gospodarstva.

Prema anketama, u drugom krugu izbora 7. svibnja trebali bi se naći konzervativac Francois Fillon i kandidatkinja krajnje desnice marine Le Pen.

Komentiraj