Francuski premijer Manuel Valls najavio je u ponedjeljak kandidaturu na predsjedničkim izborima 2017. kako bi “ujedinio ljevicu”, duboko podijeljenu, dok su desnica i krajnja desnica već ušle u utrku.

“Kandidiram se jer ne želim da Francuska opet doživi traumu kao 2002. kada je krajnja desnica ušla u drugi krug” predsjedničkih izbora, rekao je premijer smjerajući na ispadanje tadašnjeg socijalističkog kandidata Lionela Jospina u prvom krugu.

Manuel Valls je dodao da će već u utorak podnijeti ostavku kako bi se posvetio kampanji za socijalističke predizbore od 22. do 29. siječnja, na kojima će se natjecati s drugim čelnicima stranke, koji su više lijevo orijentirani, poput bivšeg ministra gospodarstva Arnauda Montebourga.

Vallsova kandidatura nije bila upitna pošto je u petak predsjednik Francois Hollande, veoma nepopularan, rekao da se neće kandidirati za drugi mandat.

“Moja kandidatura je kandidatura pomirbe”, istaknuo je francuski premijer u svojoj izbornoj jedinici Evry, u pariškoj regiji, u govoru koji je održao u društvu supruge i uz pljesak okupljenog mnoštva.

“Danas imam samo jednu zadaću – ujediniti”, istaknuo je Valls. “Predizbori koji počinju sjajan su način da se ponovo ostvari jedinstvo”, rekao je, pozivajući “sve Francuze koji ne prihvaćaju krajnju desnicu i društveno nazadovanje” koje, po njegovu mišljenju, nudi desnica, da sudjeluju u socijalističkim predizborima.

Po anketi objavljenoj u nedjelju, premijer Manuel Valls (54) koji je rođen u Španjolskoj i kao dvadesetogodišnjak je primio francusko državljanstvo, uživa najveću potporu simpatizera ljevice za kandidata Socijalističke stranke na izborima u travnju-svibnju.

Još treba vidjeti hoće li uspjeti dovoljno ujediniti stranku. Pristaše Francoisa Hollandea upozoravaju da neće “automatski” dobiti njihovu potporu.

Valls je u govoru ukratko izložio glavne smjernice svog programa – “sekularnost”, “jednakost” i “bratstvo”, uz društveni model koji “treba zadržati i modernizirati”.

 

Komentiraj

PREKOfah
Podijeli objavu
Prethodni članakZdravko Marić: Porezna uprava traži 98 ljudi
Sljedeći članakPOČINJE NAJVEĆE CURENJE PODATAKA U POVIJESTI SPORTA
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.