Carsten Koall/Getty Images

Francuski predsjednik odlikovao heroje iz vlaka Thalysa

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je u ponedjeljak da su putnici iz vlaka Thalys, koji su u petak onesposobili teško naoružana Marokanca, omogućili da se izbjegne “pokolj, tragedija, masakr”, dodijelivši svoj četvorici, trojici Amerikanaca i jednom Britancu, odličje Legije časti.

“U petak navečer jedna je osoba odlučila počiniti atentat u Thalysu. Imala je dovoljno oružja i municije da izazove pravi pokolj. A to bi i učinila da ga niste svladali preuzimajući rizik, uključujući vlastiti život”, izjavio je predsjednik na svečanoj ceremoniji.

“Izražavajući našu zahvalnost odlučio sam vam dodijeliti odličja Legije časti, najviše priznanje koje je moguće dodijeliti”, naglasio je on.

Svečanost je održana trećeg dana pritvora Marokanca Ayouba El Khazzanija koji tvrdi da nije želio izvesti teroristički čin.

Istražitelji nastavljaju ispitivati tog 25-godišnjeg muškarca kojeg su uočile obavještajne službe četiriju europskih zemalja a koji opovrgava teroristički čin i tvrdi da je želio ucijeniti putnike Thalysa.

Tu su verziju odbacili istražitelji i američki putnici. Njegov pritvor može trajati do utorka navečer.

Francois Hollande proglasio je vitezovima Legije časti Amerikance Spencera Stonea (23) i Aleka Skarlatosa (22), dvojicu vojnika na odmoru, njihova prijatelja Anthonyja Sadlera (23), te Britanca Chrisa Normana (62).

Komentiraj