Macron na Pantovčaku: “Ovo je posjet prijateljstva”, Milanović: “Za Hrvatsku mali, novi početak”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za šengenski prostor i eurozonu i potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova.

Macron je posjet počeo radnom večerom s premijerom Andrejem Plenkovićem u užem formatu, a na dnevnom redu su globalna i regionalna pitanja.

Nakon srdačnog rukovanja, predsjednika Macrona pozdravila je počasna bojna,a potom su zasvirale himne. Macron je potom s Milanovićem ušao u Predsjedničke dvore gdje je upoznao pilote koji će proći obuku za Rafale.

Macron stigao u Zagreb s novom cijenom za avione: Rafale ćemo ipak platiti 101 milijuna eura više?

Sastanak ‘u četiri oka’

Sastanak dva predsjednika održao se u četiri oka. Nakon toga će se obratiti medijima.

“Iznimna mi je čast, tako se kaže, ali ova čast je posebna, da je našu državu posjetio francuski predsjednik, gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, i strateški i financijski, ali i o zbivanjima u regiji i svijetu, Ukrajini, Rusiji… To su sve stvari koje Francuska, jedina nuklearna sila u EU i stalna članica Vijeća sigurnosti, gleda na jedan način koji je malo širi od našega. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi i radujem se svemu ovome. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima mali, novi početak. Ovo je jedna promjena kojom se radujemo”, rekao je Milanović.

Dodao je kak je ovo ozbiljna promjena kojoj se raduje.

“Ovi narančasti riboni koje nosimo, u pet ujutro nakon druge kave, moja supruga kaže da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Drago mi je da se francuski predsjednik pridružio tome… Hvala vam”, rekao je Milanović.

Macron je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja.

“Ovo je posjet prijateljstva. Pripadnost Europskoj uniji ono je što doprinosi miru i prosperitetu. Današnji službeni posjet, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara, učvrstit će našu bilateralnu vezu prema jednoj Europi obrane koja isto tako sudjeluje u NATO-u. Ova suradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu na Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ovaj posjet je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onome što je pred nama”, rekao je Macron.

Podrška za ulazak u šengenski prostor

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak na Pantovčaku da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija i dao naslutiti da će Francuska dati podršku Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor.

“Ponosan sam što sam prvi francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja”, rekao je Macron i dodao da je “nepravda” što neki šef francuske države nije službeno ovdje bio prije.

Macron je dodao da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija.

“Tu je i Schengen”, dodao je.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Dvojica predsjednika razgovarala su o hrvatskoj kupnji francuskih aviona tipa Dassault Rafale F3R.

“To je velika stvar u Hrvatskoj, i strateški i financijski. Radujem se tome”, rekao je Milanović, ali dodao da jačanje odnosa s Francuskom neće zaustaviti vojnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Naša suradnja sa SAD-om je bila i bit će”, dodao je.

Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s pilotima hrvatskog vojnog zrakoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima.

Potpisima ministara obrane Marija Banožića i Florence Parly nešto kasnije u Banskim dvorima finalizirat će se kupnja 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Hrvatska i Francuska potpisat će u istoj prigodi i novi sporazum o strateškom partnerstvu koji će “uzvisiti našu bilateralnu vezu”, rekao je francuski predsjednik.

Francuska preuzima od Slovenije predsjedanje Vijećem EU-a početkom 2022., a Macron je najavio da će se Pariz, između ostalog, baviti i mirom i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

“Znam da će nam vaše veze na zapadnom Balkanu pomoći u tome”, rekao je Macron Milanoviću.

Francuski predsjednik nakon Pantovčaka otišao je položiti vijenac na Spomenik domovini, a potom i na susret s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Komentiraj