Francuski konzervativni predsjednički kandidat Francois Fillon, koji u nedjelju nije uspio ući u drugi krug izbora, u ponedjeljak je objavio kako odustaje od bilo kakve istaknute uloge u svojoj stranci uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u lipnju.

Fillon je 63-godišnji bivši premijer koji je slovio kao favorit za budućeg francuskog predsjednika do kraja siječnja ove godine, kad su u javnost izašle optužbe da je svojoj supruzi i djeci plaćao javni novac za fiktivne poslove.

Te su afere uništile njegov kredibilitet, pogotovo stoga što je predlagao implementaciju šok terapije kroz rezove u državnom sektoru i radničkim pravima.

Fillon je stavljen pod službenu istragu, no odbijao je pritisak unutar svoje stranke da odustane od svoje kandidature kao što je obećao. Na kraju je u prvom krugu izbora završio treći s manje od 20 posto glasova.

U izjavi nakon sastanka republikanskog vodstva Fillon je naglasio kako su parlamentarni izbori idući izazov za njegovu stranku i da je siguran da će ona na njima dobro proći, no da on na njima neće sudjelovati.

“Ova borba je sada u vašim rukama”, poručio je stranačkim kolegama.

“Više nemam vjerodostojnost za borbu na vašoj strani”, dodao je taj francuski političar koji je i dalje pod istragom zbog zloupotrebe sredstava poreznih obveznika.

Komentiraj