Getty images

Francuski istražitelji dolaze na mjesto pada zrakoplova u Indoneziji

Troje istražitelja francuskog ureda za istrage i analize (BEA) i četvero tehničkih savjetnika francusko-talijanskog proizvođača zrakoplova ATR-a putuju u utorak navečer u Džakartu nakon pronalaska olupine letjelice ATR 42-300 nestale u nedjelju, priopćila je BEA.

“Istražitelji BEA-e će raditi u dogovoru s kolegama iz Državnog odbora za sigurnost u prometu (NTSC)” Indonezije, dodaje se u priopćenju BEA-e, službe koja je u Francuskoj zadužena za sigurnosnu istragu u civilnom zrakoplovstvu.

ATR je podružnica Airbusa i talijanske Finmeccanice. Njegovi se zrakoplovi montiraju u Toulouseu, na jugoistoku Francuske.

BEA svake godine sudjeluje u desetcima istraga koje provode strane zemlje, kao predstavnik zemlje u kojoj se zrakoplovi konstruiraju, proizvode, registriraju i stavljaju u promet.

Indonezijska letjelica je u nedjelju navečer nestala s radarskih zaslona tijekom 45-minutnog leta iz Džajapure, glavnog grada Papue u Oksibil, tristotinjak kilometara južnije.

Spasilačke ekipe su u utorak pronašle ostatke zrakoplova u nepristupačnom planinskom području na istoku Indonezije i trupla 54 putnika i člana posade te crne kutije.

Trigana Airu, malenoj kompaniji osnovanoj 1991. koja leti na četrdesetak domaćih linija, zabranjeno je prometovanje u zemljama Europske unije.

Komentiraj