EPA/MARK SCHIEFELBEIN

Francuska želi već sada raditi na obnovi političkog procesa u sirijskoj krizi

Francuska želi “raditi već sada na obnovi” političkog procesa u sirijskoj krizi, izjavio je u subotu šef francuske diplomacije nekoliko sati nakon zapadnih udara na Siriju kao odmazde na navodni kemijski napad.

“Mora se pronaći plan izlaska iz krize uz političko rješenje. Spremni smo raditi na tome već sada sa svim zemljama koje mogu pridonijeti”, izjavio je Jean-Yves Le Drian u zajedničkoj izjavi s ministricom oružanih snaga Florence Parly.

Francuska ima “dva prioriteta, borbu protiv džihadističkih skupina, posebice Islamske države, i povratak stabilnosti koja traži političko rješenje”, naglasio je on.

U tom kontekstu Francuska će također “poduzeti političke inicijative” oko “raspuštanje sirijskog kemijskog programa na provjerljiv i nepovratan način” i poštivanja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre i pristupu stanovništva humanitarnoj pomoći, dodao je on.

Nužan je “prekid vatre na čitavom sirijskom teritoriju i humanitarni pristup civilnom stanovništvu kao što nalažu rezolucije Vijeća sigurnosti”, naglasio je on.

“Te odluke imaju snagu međunarodnog zakona, nameću se svima, dosad su bile mrtvo slovo na papiru. Moramo ih oživjeti”, rekao je on.

Vojna operacija SAD-a, V. Britanije i Francuske je “legitimna, proporcionalna i ciljana”, ocijenio je također Jean-Yves Le Drian.

Kemijska eskalacija u Siriji nije prihvatljiva”, rekao je on. “Proizvodnja i korištenje tog oružja predstavljaju prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti”, dodao je on.

Zračni udari upisuju se u okvir 7. povelje UN-a koja predviđa uporabu sile u slučaju prijetnje miru.

Komentiraj