EPA/IAN LANGSDON

Francuska želi da EU što prije donese protuterorističke mjere

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve zatražio je u petak u Bruxellesu da EU što prije donese potrebne odluke za borbu protiv terorizma, a povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopulos predložio je stvaranje europske obavještajne agencije.

“Mi želimo da Europa, koja je izgubila puno vremena na pitanjima koja je trebalo hitno rješavati, danas donese potrebne odluke”, izjavio je ministar Cazeneuve po dolasku na izvanredni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije.

Izvanredni sastanak sazvan je na zahtjev Francuske nakon terorističkih napada u Parizu prije tjedan dana u kojima je poginulo 129 ljudi.

Cazeneuve je istaknuo da je ključno pojačati nadzor nad vanjskim granicama Europske unije, jačanjem uloge europske agencije za granice Frontex te fleksibilnim korištenjem schengenskog informacijskog sustava.

Francuska smatra da bi se registar putnika u zračnom prostoru (PNR) trebao koristiti i za letove unutar EU-a, oko čega su zemlje članice podijeljene.

Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak je izjavio da prioretet sada treba dati borbi protiv krijmčarenja oružja, te usvajanju PNR-a do kraja ove godine kako bi se lakše moglo pratiti džihadiste koji se vraćaju iz Sirije.

Prema nacrtu zaključaka, granične kontrole na vanjskim schengenskim granicama trebale bi se sustavno provoditi i za građane EU-a, što do sada nije bilo slučaj.

Povjerenik za unutarnje poslove Avramopulos rekao je da Komisija predlaže stvaranje europske obavještajne agencije.

“Nakon atentatna na Charlie Hebdo ja sam predložio, a to je i napravljeno, stvaranje protuterorističkog centra unutar Europola, europske agencije za policijsku suradnju. Sada mislim da treba ići korak dalje i stvoriti temelj za europsku obavještajnu agenciju. Naša suradnja treba biti utemeljena na povjerenju i efikasnosti”, rekao je Avramopulos po dolasku na sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa.

Za stvaranje takve agencije, neke vrste europske inačice FBI-a, trebalo bi promijeniti Ugovor Europske unije, jer je to područje jedno od ključnih za nacionalnu suverenost.

Komentiraj