Francuska vlada je u utorak u parlamentu uvjerljivo prošla prvo izjašnjavanje o povjerenju koje su tražili oporbeni zastupnici zbog slučaja bivšeg tjelesnog čuvara predsjednika Emmanuela Macrona.

Prijedlog oporbenih konzervativaca da se uskrati povjerenje vladi dobio je 143 glasa, znatno manje od 289 potrebnih za rušenje vlade, što je potvrda da Macron i njegova “Republika u pokretu” imaju čvrstu većinu u parlamentu. Drugo glasanje na prijedlog lijeve oporbe očekuje se kasnije u utorak no nema nikakve izglede za uspjeh.

“Slučaj Benalla”, unatoč pobjedi u parlamentu, naštetio je Macronovoj popularnosti i narušio dio njegovih planova.

Francuski predsjednik našao se na udaru žestokih kritika nakon što su se pojavile snimke njegovog osobnog čuvara Alexandra Benalle kako udara prosvjednika i vuče ženu, noseći policijsku kacigu i palicu dok nije bio u službi, .

Kritičari smatraju da je Macronov ured propustio odgovarajuće kazniti Benallu ili ga promptno predati pravosuđu.

Macron se  našao na meti oštrih kritika i u utorak tijekom rasprave o povjerenju vladi na prijedloge desnice i ljevice .

Ovo je “skandal predsjednika države koji je štitio i dao povlasticu čovjeku koji mu je učinio uslugu”, istaknuo je čelnik skupine Republikanaca (LR, desna oporba) Christian Jacob, braneći prvi prijedlog.

Ovaj će slučaj “ostaviti dubok trag. Politički i moralni trag za predsjednika države i institucijski za ustroj javne vlasti”, rekao je.

Komunistički čelnik Andre Chassaigne, predlagatelj u ime socijalista, komunista i radikalne ljevice (Nepokorena Francuska, LFI) ocijenio je da je slučaj Macron-Benalla omogućio da se razotkrije kako zapravo predsjednik obnaša vlast” i “otvorio ranu koja neće zacijeljeti”.

Ovo je prvi put da je francuski parlament istodobno raspravljao o dvama prijedlozima o glasovanju o povjerenju, no prijedlozi nisu imali izgleda da uspiju. Republikanci imaju tek 103 zastupnika a ljevica 63, što znači da ne mogu dobiti potrebnu većinu kako bi srušili vladu.

Komentiraj