FRANCUSKA Vjerski vođe zatražili bolju sigurnost u crkvama i hramovima

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuski vjerski vođe zatražili su veću sigurnost u crkvama i hramovima nakon ubojstva svečenika u Normandiji u utorak. Predstavnici kršćanske, muslimanske, židovske i budističke vjere dali su izjave za medije nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, pišu francuski mediji.

Svećenik Jacques Hamel ubijen je tijekom jutarnje mise u crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvray, u predgrađu Rouena u utorak. Talačka kriza u crkvi dogodila se 12 dana nakon terorističkog napada u Nici, gdje su poginule 84 osobe.

Francuske su vlasti identificirale samo jednog od dvojice napadača. Radi se o 19-godišnjem Adelu Kermicheu, koji je dva puta bezuspješno pokušavao otići u Siriju kako bi se borio za Islamsku državu.

Muslimanski vjerski vođa Dalil Boubakeur iz Pariza, rekao je da svi zajedno žele bolju sigurnost u hramovima jer i najskromnija vjerska ustanova može biti mjesto napada. Boubakeur je izrazio duboku tugu u ime svih francuskih muslimabna zbog napada. Pariški nadbiskup Andre Vingt-Trois pohvalio je harmoniju u odnosima između francuskih religija.

“Ne smijemo se dati uvući u političke igre Daesha”, rekao je.

Komentiraj