‘Francuska veza’ Williama Friedkina premijerno je prikazana prije 50 godina, osvojila je pet Oscara

Od osam nominacija za Oscara ovjenčana s pet pozlaćenih Akademijinih statua, uključujući one za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu, te nagrađena s tri Zlatna globusa, izvrsna krimi-drama Williama Friedkina (Istjerivač đavola, Živjeti i umrijeti u Los Angelesu, Ubojiti Joe) temelji se na faction-knjizi ‘The French Connection: The World´s Most Crucial Narcotics Investigation’ američkog pisca Roberta Lowella ‘Robina’ Moorea Jr.-a.

Dok je Moore u knjizi opisao stvarnu operaciju presretanja pošiljke heroina iz Turske preko Francuske u SAD (tzv.’Francuska veza’), scenarist Ernest Tidyman je priču adaptirao na način da ona nema veze sa stvarnim događajima opisanima u knjizi. Posrijedi je film koji na impresivan naturalistički način predočava kontekst akcije prekida konkretne prekooceanske narko-rute kojom je droga transportirana krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Djelo odličnog ritma koje uz izuzetno sugestivnu i dinamičnu režiju nose raspoloženi glumački nastupi dvostrukog oskarovca Genea Hackmana, markantnog Roya Scheidera i Fernanda Reya, odlikuju i uzbudljive akcijske scene policijskih potjera. Zanimljivo je da Friedkin u ulozi Popeya isprva nije želio Hackmana, nego komičara Jackieja Gleasona, a potom Stevea McQueena, koji nakon Bullitta nije želio opet tumačiti policajca. Također, redatelj je prvotno u roli glavnog negativca vidio španjolskog glumca Francisca Rabala (Friedkin je njega i Fernanda Reya gledao u Ljepotici dana Luisa Buñuela), no došlo je do zabune te je umjesto Rabala angažiran Rey, koji nije znao engleski, a ni francuski mu nije bio jača strana.

Film ‘Francuska veza’ svoju je premijeru imao 7. listopada 1971. godine.

Komentiraj