U nedjelju se održava drugi krug francuskih parlamentarnih izbora u kojem se očekuje uvjerljiva pobjeda stranke Republika u pokretu (REM) predsjednika Emmanuela Macrona, navode u subotu agencije.

Istovremeno se strahuje da će izlaznost u drugom krugu biti manja od rekordno niske izlaznosti u prvom krugu, koja je bila 51,3 posto, piše AFP.

Prema posljednjim rezultatima ispitivanja Opinionwaya, REM i partneri osvajaju između 440 i 470 mjesta od ukupno 577 mjesta u donjem domu parlamenta, rezultat koji potvrđuje da će centristi potpuno potisnuti glavne političke stranke koje su godinama vladale političkom scenom u Francuskoj.

Rezultati ispitivanja pokazuju da će konzervativna Republikanska stranka i njezini saveznici biti glavna oporbena skupina u parlamentu sa osvojenih između 70 i 90 mjesta, dok će Socijalistička stranka, koja je do svibnja bila na vlasti, osvojiti samo 20-30 mjesta.

Stranka krajnje desnice, Nacionalna fronta, osvojit će, kako se predviđa, između 1 i 5 mjesta u parlamentu, dok će krajnja ljevica, Nepokorena Francuska, osvojiti između 5 i 15 mjesta.

Ove godine će, u svakom slučaju, sastav novog parlamenta biti znatno drugačiji, jer se više od 200 zastupnika ne kandidira za reizbor, što je najmanje dvostruko više u usporedbi s izborima 2012.

Macron se nada da će kandidati REM-a, među kojima polovica nikada nije bila na državnoj dužnosti, osvojiti zastupnička mjesta, dok analitičari upozoravaju da bi neiskustvo Macronovih zastupnika moglo parlament učini poslušnim.

“Kada imate ogromnu parlamentarnu većinu i zastupnike bez iskustva, izvršna vlast je izuzetno moćna”, kaže politički analitičar Jerome Sainte-Marie, ujedno i predsjednik PollingVoxa.

Macron je tijekom izborne kampanje obećao revidiranje zakona o radu i usvajanje novog zakona protiv terorizma, koji bi trebao zamijeniti izvanredno stanje koje u toj zemlji traje od kraja  2015. godine, nakon niza terorističkih napada u kojima je ubijeno 239 ljudi.

Gotovo 47 milijuna Francuza pozvano je na glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora. ​

Poslije najbolje ostvarenog rezultata u prvom krugu, REM u nedjelju očekuje “potvrdu” koja će francuskom predsjedniku omogućiti da lako provede obećani program. Ostaje za vidjeti kojih će razmjera sutra biti takozvana “macronomanija”.

“Postoji mogućnost da Franuzi sutra ocjene da Macron ne bi trebao imati baš toliku većinu u parlamentu”, kazao je analitičar Emmanuel Riviere. Prema jednoj anketi, oko 61 posto Francuza smatra da drugi krug treba poslužiti kako bi “korigirao prvi krug izbora s manjom većinom” za Macronovu stranku.

Glasovanje u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora počelo je u subotu u prekomorskim teritorijima u Gvajani, Gvadalupeu, Martiniku i ostalim francuskim teritorijima u Amerikama.

Komentiraj