Francuski sud je u ponedjeljak optužio tri žene pod sumnjom da su htjele izvesti napad pod utjecajem francuskog džihadista skupine Islamske države (IS), poznatog po tome da je daljinski upravljao napadima s iračko-sirijskog područja, rekli su istražitelji.

Ines Madani (19), Sarah Hervouet (23) i Amel Sakaou (39) su optužene za zločinačko udruživanje radi zločinačkog terorističkog pothvata i smještene u pritvor, priopćilo je pariško državno odvjetništvo.

Policija je privela tri žene u četvrtak navečer jugoistočno od Pariza nakon otkrića automobila s plinskim bocama u središtu Pariza.

Džihadistička prijetnja u Francuskoj, gdje se od 2015. dogodio niz terorističkih napada s 238 mrtvih, ne jenja.

Usto, pred sudce je izveden i u ponedjeljak je optužen petnaestogodišnjak kojeg se sumnjiči da je kanio napasti hladnim oružjem. Optužen je dva dana nakon uhićenja u Parizu. U travnju mu je određen kućni pritvor zbog islamističke radikalizacije.

Istražitelji ocjenjuju da je ovim dvama slučajevima zajedničko što su žene i maloljetnik održavali kontakte s Rachidom Kassimom (29), Francuzom koji   daljinski ‘upravlja’ svojim istomišljenicima putem Telegrama.

Ta mreža šifriranih poruka čiji su forumi za diskusiju dostupni samo na poziv, smatra se danas jednim od najomiljenijih komunikacijskih kanala džihadista.

Rachid Kassim, IS-ov veoma aktivan stručnjak za propagandu, koji je 2012. otišao iz Francuske u džihad, već više od šest mjeseci poziva oko 330 pretplatnika Telegrama na ubojstva, opširno opisujući načine postupanja i ciljeve koje treba napasti. Njegove se poruke šire preko nekoliko desetaka skupina povezanih s IS-om koje ih preuzimaju.

Prijetnja džihadističkih napada na Francusku je “najveća moguća”, ponovo je u nedjelju upozorio francuski premijer Manuel Valls, ustvrdivši da policija “svakodnevno” sprječava napade.

Premijer je rekao i da se broj radikaliziranih osoba u Francuskoj sada procjenjuje na 15.000, a ne više na 10.000.

U subotu je prva osumnjičenica, Ornella Gilligmann (29), radikalizirana obraćenica, pritvorena u okviru istrage o automobilu s plinskim bocama.

Po njezinu iskazu, ona i Ines Madani nisu uspjele zapaliti automobil s plinskim bocama jer su vidjele muškarca za kojeg su mislile da je policajac u civilu i pobjegle. Način djelovanja u napadu autobombom odgovara naputcima koje im je internetom slao Rachid Kassim.

Komentiraj