FRANCUSKA Suđenje članovima “džihadske obitelji”

epa

Suđenje petnaesterim osobama, među kojima je šest članova jedne obitelji, osumnjičenim da su umiješane u mrežu koja je slala borce u Siriju a neke i u planiranje napada 2004. u Francuskoj, počelo je u ponedjeljak u Parizu.

Rasprave koje su trebale biti zatvorene, ipak će biti javne. Zamjenica državnog odvjetnika zatražila je ukidanje zabrane pristupa javnosti jer je optuženik koji je u vrijeme počinjenja djela bio malodoban, u  međuvremenu postao punoljetan.

Na optuženičkoj klupi su Reda, Farida i Karim Bekhaled. Trojici njihove braće, Mohamedu, Rafiku i Faridu sudi se u odsutnosti. Pretpostavlja se da su negdje na području Iraka ili Sirije i za njima se još traga.

Za osmero od petnaestero optuženika izdana je tjeralica.

Svima se sudi zbog zločinačkog udruživanja radi počinjenja terorističkog čina i prijeti im kazna od 20 godina strogog zatvora.

Reda Bekhaled, glavni optuženik u ovom predmetu, uhićen je u rujnu 2014. u Vaulx-en-Velinu, u predgrađu Lyona. Taj 23-godišnji mladić je iz pritvora doveden na sud.

Taj bivši pripadnik manje radikalne islamističke skupine Forsane Alizza raspuštene 2012. optužen je da je zajedno s bratom Karimom planirao napad u okolici Lyona.

Htio je od skupine Islamske države (IS) dobiti pismo o pripadnosti koje bi toj organizaciji omogućilo da poslije preuzme odgovornost za napad. U trenutku uhićenja kod njega su pronađeni kalašnjikov sa spremnikom i s 28 naboja te revolver.

Dvojicu braće sumnjiči se i da su organizirali odlazak kandidata za džihad u Siriju kako bi se borili u redovima IS-a.

Farida Bekhaled, najstarija među braćom i jedina sestra, pomagala je u financiranju djelatnosti braće zahvaljujući naknadi s burze za zapošljavanje i potrošačkim zajmovima.

Poseban kazneni sud za slučajeve terorizma u kojemu zasjedaju samo profesionalni sudci, bez porotnih, treba izreći presudu 30. studenog.

Komentiraj