FaH

FRANCUSKA Socijalisti pozivaju centriste i radikalnu ljevicu da im se pridruže

Francuska socijalistička stranka je pozvala bivšeg ministra gospodarstva Emmanuela Macona i šefa radikalne ljevice Jean-Luc Melenchona da joj se pridruže, dva dana nakon što je od kandidature odustao predsjednik Francois Hollande.

Sastanak u subotu u Parizu, kojem nisu nazočili ni premijer Manuel Valls ni nekoliko za predizbore prijavljenih kandidata, sličio je veličanju predsjednika u odlasku, ispresijecanom pozivima na suprostavljanje “reakcionarnom” programu desnice.

“Predizbori su sredstvo nametanja jedinstva, omogućavanje okupljanja razdvojenih obitelji. Još jednom pozivam one koji nisu shvatili da u suvremeno doba narod odlučuje. Pozivam Emmnuela Macrona i Jean-Luc Melenchona da nam se pridruže u predizborima ljevice”, rekao je prvi tajnik socijalističke stranke Jaen-Christophe Cambadelis pred oko 2500 okupljenih.

Dugo se sumnjalo da Socijalistička stranka želi samo male predizbore 22. i 29. siječnja kako bi uputila kandidata Francoisa Hollandea. Hollande se dugo nije izjašnjavao o svojim namjerama za predsjedničke izbore 2017. Konačno je u četvrtak prekinuo šutnju kako bi se izbjeglo rasulo ljevice od mobilizirane desnice.

Ta odluka je otvorila put premijeru Manuel Vallsu, koji je u listopadu izjavio da će se kandidirati ukoliko predsjednik odustane.

Komentiraj