Francuska se priprema za opći štrajk zbog najavljenih promjena mirovinskog sustava

Francuska se priprema za masovni štrajk kojemu će se priključiti milijuni radnika u znak prosvjeda protiv planova za kasniju dob umirovljenja i smanjenih mirovina, piše u četvrtak BBC.

U općem štrajku sudjelovat će školski i prometni djelatnici, odvjetnici, medicinsko osoblje, zaposlenici u zračnim lukama i drugi, prenosi BBC.

Najmasovniji štrajk proteklih godina u Francuskoj organizirali su sindikati nezadovoljni planovima predsjednika Emmanuela Macrona o univerzalnom bodovnom mirovinskom sustavu.

Očekuje se da će štrajk početi u četvrtak, a neki čelnici sindikata upozoravaju da će nastaviti sa štrajkom dok Macron ne odustane od svojih najava promjene mirovinskog sustava.

Prema jednoj anketi javna potpora štrajku iznosi 69 posto, a ona je najjača među mladim ljudima u dobi 18-34 godine.

Macronova administracija nada se izbjeći ponavljanje općeg štrajka zbog mirovinske reforme iz 1995. koji je narušio tri tjedna zračni promet i dobio masovnu javnu potporu, prisilivši vladu na promjene.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je uoči početka štrajka kako očekuje gotovo 250 prosvjednih skupova  širom zemlje, za koje kaže da bi mogli postati nasilni.

“Znamo da bi moglo doći mnogo ljudi na te prosvjede i znamo rizike. Tražio sam da, bude li nereda ili nasilja, uhićenja budu odmah na licu mjesta”, rekao je.

Veći broj pripadnika ‘žutih prsluka’ rekao je da se planira priključiti prosvjedima.

Sindikati koji predstavljaju zaposlenike u prometnom sektoru – djelatnike u autobusnom prometu i željezničko osoblje – složili su se da počnu štrajkati od četvrtka.

Samo deset posto međugradskih vlakova i vlakova velikih brzina vozit će u četvrtak, a neke regionalne linije neće voziti uopće.

Međunarodni vlakovi, poput Eurostara i Thalysa bit će također pogođeni štrajkom.

U Parizu, operater podzemne željeznice RATP upozorio je putnike da očekuju ozbiljne poremećaje prometa tijekom dana.

Od 16 linija metroa u gradu, samo će ih pet voziti.

Kontrolori leta također idu u štrajk, te će 30 posto domaćih letova  Air Francea biti otkazano, dok je EasyJet otkazao više od 200 letova.

U štrajku će sudjelovati i bolničarke i bolničko osoblje, odvjetnici i policajci, poštari i djelatnici čistoće.

Ministar zdravstva rekao je da se zasad  ne zna kako teško će biti pogođene bolnice zbog štrajka, no u tijeku su pripreme za rad u uvjetima štrajka.

Roditelji čija djeca idu u osnovnu školu također će biti pogođeni štrajkom.

Sindikati koji predstavljaju srednje škole očekuju da 60 posto nastavnika sudjeluje u štrajku, no škole bi trebale ostati otvorene.

Francuska trenutno ima sustav od desetak različitih mirovinskih shema koje Macron želi ujediniti.

Po novom planu nagrađivali bi se radnici za svaki radni dan, čime bi zaradili bodove koji bi se kasnije pretvarali u mirovinske benefite.

Službena dob za odlazak u mirovinu u Francuskoj podignuta je tijekom posljednjih deset godina sa 60 na 62 godine, ali i dalje je jedna od najnižih u zemljama OECD-a.

Komentiraj