epa

FRANCUSKA Protuteroristički zakon prihvaćen bez veće rasprave

Zakon o suzbijanju terorizma koji je u utorak donesen u Francuskoj i koji su njegovi protivnici ocijenili “liberticidnim”, a UN-ovi stručnjaci ga kritizirali, nije potaknuo veću javnu raspravu u zemlji koja za sebe voli reći da je domovina ljudskih prava i koja je u zadnje vrijeme na meti neviđenih terorističkih napada.

Dva dana nakon ubojstva dviju mladih žena na kolodvoru u Marseilleu uz povik Bog je velik i otkrivanja bombe kućne izrade u središtu Pariza, francuski zastupnici su odobrili neviđeno pooštravanje zakona o suzbijanju terorizma.

Po novom zakonu proširiju se ovlasti administrativne vlasti, napose prefekta, a na štetu sudaca: olakšava se pretres, kućni pritvor, zatvaranje bogomolja koje se ocijene sumnjivima, pojačava kontrolu identiteta na granicama i u blizini kolodvora.

Više od polovine Francuza (57 posto) odobrava zakon, premda ih 62 posto smatra da bi mogao “ograničiti njihove slobode”, pokazuje nedavna anketa Fiducial/Odoxa.

“Riječ je o neviđenom nazadovanju javnih i naših osobnih sloboda”, ocijenio je odvjetnik Emmanuel Daoud izrazivši žaljenje zbog toga što aktivisti za ljudska prava nisu uspjeli “nametnuti dijalog i raspravu”.

“Ako jedna stara demokratska nacija kao što je naša, ovako rješava sukob slobode i sigurnosti, dokidajući sva načela kojima se vodi naš kazneni zakon, onda imamo razloga za zabrinutost u Europi i drugdje”, zaključio je.

Komentiraj