Gornji dom francuskog parlamenta u četvrtak je odobrio produljenje izvanrednog stanja u toj državi, čime će ono trajati do srpnja 2017.

To je peto produljenje izvanrednog stanja otkad je ono stupilo na snagu nakon terorističkih napada u studenom prošle godine u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

Nakon tih napada uslijedilo ih je još, među kojima onaj na Dan pada Bastilje u Nici kada je terorist kamionom usmrtio 86 ljudi, zbog čega su francuske antiterorističke snage sigurnosti neprekidno u stanju najviše pripravnosti.

Mjera o produljenju je izglasana u oba parlamenta, a u gornjem domu je to učinjeno velikom većinom. Time se omogućuje proširenje ovlasti policije, uključujući pretrage i prikupljanje podataka bez naloga. Aktivisti za ljudska prava kritizirali su te mjere.

Produljenje izvanrednog stanja do srpnja iduće godine znači da će ono biti aktivno tijekom predsjedničkih izbora koji će se održati u travnju i svibnju.

Prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, ovim produljenjem sadašnje izvanredno stanje postaje najduže razdoblje primjene te mjere otkad je ona uvedena u vrijeme Alžirskog rata.

Komentiraj