Francuska od 2019. ograničava dnevni pristup Mont Blancu

Pixabay

Francuska će od sljedeće godine ograničiti broj penjača koji se dnevno smiju popeti na najviši vrh, Mont Blanc, rekao je ovaj tjedan lokalni dužnosnik.

Broj od 214 penjača koliko će ih imati pravo dnevno pokušati popeti se na Mont Blanc, jedna je od nekoliko mjera koje su poduzete kako bi se ograničila prevelika gužva.

U posljednje vrijeme rastu strahovi u Francuskoj zbog broja penjača tijekom ljeta na Mont Blancu (4810) koji se dugo godina smatrao najvišim vrhom Europe. Danas se najvišim vrhom smatra Elbrus (5642) na Kavkazu.

Mont Blanc predstavlja izazov za mnoge penjače, a ove godine planina je uzela već 16 žrtava. Prošle godine 15 je ljudi poginulo u pokušaju da se popnu na vrh.

“To je teška odluka ali i dobra odluka, jer uspon na Mont Blanc nije sličan drugima. Morate biti pripremljeni”, rekao je Jean-Marc Peillex, gradonačelnik Saint Gervaisa, mjesta iz kojeg počinje najpopularnija ruta za vrh.

Dužnosnici kažu da se na vrh pokušavaju često popeti nepripremljeni planinari kao i oni s neprikladnom opremom.

Ove godine na Mont Blanc je svaki dan pokušalo doći više od 300 ljudi, unatoč riziku od odrona zbog viših temperatura.

Policija je već ovog ljeta uvela prve mjere te počela tražiti od penjača da imaju rezervaciju u nekom od planinarskih domova na putu, prije nego im dopusti uspon.

Do nove je odluke došlo nakon serije sastanaka održanih prošlog vikenda između lokalnih dužnosnika, francuske planinske policijske postrojbe, francuskog planinarskog saveza i udruge vodiča.

Komentiraj