EPA/OLIVIER ANRIGO

Francuska obilježava tri mjeseca od napada u Nici

Francuska je u subotu državnom ceremonijom u Nici obilježila tri mjeseca od terorističkog napada u tom gradu, a na njoj su pročitana imena 86 žrtava stradalih tog kobnog 14. srpnja, na Dan pada Bastille.

Tunižanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel zaletio se kamionom od 19 tona niz promenadu duž plaže, rušeći ljude koji su se okupili kako bi gledali vatromet. Policija ga je ubila.

“Prije tri mjeseca ovdje je, na naš nacionalni praznik, trebalo biti veselo. No nastao je pakao. U četiri minute, samo četiri minute, kamion je punom brzinom pretvorio Englesku promenadu u groblje”, rekao je predsjednik Francois Hollande.

Na ceremoniji su se okupili preživjeli, obitelji žrtava i francuski politički čelnici iz vlade i oporbe.

“Čuli smo imena 86 ljudi čiji su životi iznenada prekinuti”, rekao je Hollande, dodajući da je najstariji bio 92-godišnji Talijan koji je poginuo sa svojom partnericom i dvoje prijatelja. Najmlađa, iz Nice, jedva je napunila dvije godine. Poginula je zajedno s rođakom, bakom i prijateljem, podsjetio je.

Hollande je obećao da Francuska neće popustiti u borbi protiv radikalnih islamista unatoč napadima na francuskom tlu kojima se, kako je rekao, žele stvoriti podjele i stigmatizirati.

“Tog 14. srpnja napadnuto je bilo nacionalno jedinstvo. To je monstruozan cilj terorista: napasti neke da bi se prestrašilo druge i nasiljem stvorile podjele”, rekao je. “Taj zao pothvat neće uspjeti. Jedinstvo, sloboda i humanost će na kraju prevladati.”

Komentiraj