Francuska noć u Lisinskom za Dan dvorane 29. prosinca

Anto Magzan/PIXSELL

Središnju svečanost Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, kojom se tradicionalno 29. prosinca obilježava Dan dvorane i ujedno zaključuje protekla glazbena godina, uveličat će ove godine Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića s repertoarom posvećenim čarima francuske glazbe.

“Na koncertu s kojim slavimo otvorenje Lisinskog, od 1973. istinske riznice kulturnih vrijednosti koje sustavno promiče i otvara za susrete s ostalim kulturama svijeta, ove godine za Dan Dvorane pripremili smo rođendanski program pod nazivom ‘Can Can’ ili ‘Francuska noć u Lisinskom’, posvećen čarima najbolje francuske glazbe, od operete i opere do velikog simfonijskog zvuka francuskih majstora”, stoji u najavi.

Uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem dirigenta međunarodne karijere Lipanovića, solistički će nastupiti istaknuti glazbeni umjetnici, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, sopranistice Valentina Fijačko, Antonia Dunjko i Dolores Leko, te nagrađivani mladi orguljaš i čembalist Pavao Mašić na orguljama.

 

  • Na programu su djela Camille Saint-Saensa, Charlesa Gounoda, Hectora Berlioza, Jullesa Masseneta, Lea Delibesa, Georgesa Bizeta i Jacquesa Offenbacha.

 

Program će otvoriti finale 3. Simfonije u c molu Saint-Saensa, nakon čega će Valentina Fijačko izvesti ariju iz Gounodovog “Fausta”. U programu su i arije i dueti iz “Samsona i Dalile” Saint-Saensa, “Manona” Jullesa Masseneta te “Lakme” Lea Delibesa, gdje će se Fijačko u nastupu pridružiti Šeparović Mušković i Leko.

Orkestar će izvesti i Rakoczy marsch iz Berliozovog “Faustovog prokletstva”, a prvi će dio koncerta zaključiti Farandole iz orkestralne suite Arležanka Georgesa Bizeta.

Drugi dio koncerta posvećen je francuskom kompozitoru Jacquesu Offenbachu, a bit će izveden glazbeni slijed koji će uključivati dijelove njegovih najpoznatijih opereta “Orfej u podzemlju”, “Lijepa Helena” i “Pariški život”, te romantičke fantastične opere “Hoffmannove priče”. Kao solistice će nastupiti Šeparović Mušović, Fijačko i Dunjko.

Nakon koncerta, za sve goste svojeg rođendanskog slavlja Lisinski priprema veliku zabavu u predvorjima dvorane, uz ples i biranu gastronomsku i enološku ponudu.

“Kakva završnica stare godine, kakav zamah za uspjehe u novoj! “, poručuju iz Lisinskog.

Komentiraj