Francuski socijalisti, oslabljeni i podjeljeni, biraju u nedjelju kandidata za predsjedničke izbore između Benoita Hamona koji ima velike izglede i bivšeg premijera Manuela Vallsa, nakon afere s Fillonovom suprugom koja je oslabila kandidata desnice.

Više od 7000 biračkih mjesta bit će otvoreno diljem zemlje od 9.00 do 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Manuel Valls (54) koji ističe svoje iskustvo na vlasti u prilikama džihadističke prijetnje u Francuskoj, pokušao je ovog tjedna smanjiti svoje zaostajanje prikazujući se kao “vjerodostojan” kandidat u utrci sa suparnikom Benoitom Hamonom (49) kojega je program usmjeren na socijalnu pravednost koju bivši premijer naziva “utopijom”.

Komentatori ocjenjuju da bi takva retorika koja dodatno produbljuje podjelu na “dvije ljevice”, mogla ugroziti nužno ujedinjenje nakon predizbora, u prilikama koje su ionako teške za Socijalističku stranku (PS) raskomadanu nakon petogodišnjeg boravka na vlasti.

Ankete već mjesecima predviđaju da će pobjednika, bez obzira tko bio, u prvom krugu predsjedničkih izbora 23. travnja potući kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen kojoj vjetar u leđa daju Brexit i pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima i od konzervativac Francois Fillon.

No tri mjeseca prije izbora, sumnje u fiktivno zapošljavanje Fillonove supruge naglo su oslabile kandidata desnice koji se bori da sačuva izglede za izbor.

Odaziv u drugom krugu predizbora je velika nepoznanica nakon osrednjeg odaziva u prvom krugu obilježenog odbijanjem birača razočaranih politikom socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea na odlasku: 1,65 milijuna glasača, dok je na predizbore desnice u studenom izašlo više od 4 milijuna ljudi.

U prvom krugu 22. siječnja Hamon je osvojio 36 posto, a Valls 31,5 posto.

Na posljednjoj televizijskoj debati u srijedu njih su dvojica pokazala velike međusobne razlike, napose što se tiče rada i načela sekularnosti.

Komentiraj