FaH

FRANCUSKA Kandidati za predizbore na desnici ukrštaju koplja u tv-debati

Kandidati francuske desnice na stranačkim predizborima koji su glavna etapa u predsjedničkoj utrci, u četvrtak navečer će ukrstiti koplja u televizijskoj debati koju javnost s nestrpljenjem očekuje i u koju bivši premijer Alain Juppe ulazi kao favorit u odnosu na bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Sedmero kandidata, šestorica muškaraca i žena, sučelit će se u 21.00 sat u studiju privatne mreže TF1 po pravilima koja su kroz teške pregovore utvrdili njihovi najbliži suradnici, nepunih šest tjedana prije prvog kruga predizbora.

Iako će, misle stručnjaci, debata više koristiti ‘malim’ kandidatima nego onima s više izgleda, svatko će morati balansirati između želje da ostavi dojam i potrebe da privuče birače, kako ne bi ugrozio nužno okupljanje oko pobjednika kada se završi utrka za imenovanje kandidata desnice.

Ovaj prvi televizijski dvoboj treba biti “rasprava a ne udaranje po suparniku kao u Sjedinjenim Državama”, što bi “ostavilo očajnu sliku o javnom životu”, komentirao je Thierry Solere, predsjednik predizbornog organizacijskog odbora, smjerajući na neviđenu vulgarnost u američkom duelu Clintona i Trumpa.

Ulog na predizborima desnice predviđenim 20. i 27. studenog je velik: pobjednik ima velikih izgleda da na proljeće uđe u Elizejsku – predsjedničku – palaču. S obzirom na mrtvilo koje vlada na ljevici, ankete predviđaju da će u drugom krugu predsjedničkih izbora sudjelovati pobjednik s desnice i kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen koja će, ocjenjuju, u drugom krugu pretrpjeti poraz.

Zasad vodi Alain Juppe (71) zahvaljujući umjerenoj kampanji i svom ugledu ujedinitelja, što nailazi na dobar prijam umjerene desnice, centra pa i dijela ljevice.

Po anketi objavljenoj u srijedu, gradonačelnik Bordeauxa, favorit simpatizera desnice i centra (75 posto potpore), ali i Francuza u cjelini (55 posto), zadržava jasnu prednost pred svojim najvećim suparnikom Nicolasom Sarkozyjem.

Potonji, koji se proglasio kandidatom “naroda” a ne “konzervativne elite” a bio je predsjednik od 2007. do 2012., dobiva 55 posto potpore u svom taboru i tek 28 posto u javnosti.

Među ostalim kandidatima su dvoje bivših ministara, Bruno Le Maire i Nathalie Kosciusko – Morizet te bivši premijer Francois Fillon.

Druge dvije debate planirane su 3. i 17. studenog, a završna, među finalistima, 24. studenog.

Komentiraj