Francuska je dobila prvu premijerku u 30 godina. “Ništa ne smije sputavati borbu za mjesto žene u društvu”

Elisabeth Borne imenovana je novom premijerkom Francuske. To je prvi put u 30 godina da je na toj poziciji žena. Ranije u ponedjeljak ostavku je podnio premijer Jean Castex, otvorivši put za rekonstrukciju vlade nakon reizbora Emmanuela Macrona u travnju.

“Predsjednik Republike imenovao je Elisabeth Borne za premijerku i zadužio je za formiranje nove vlade”, navodi se u priopćenju iz Elizejske palače od ponedjeljka. Njezino poznavanje rada države i francuskih sindikata predsjedniku će biti korisno u provođenju reformi, uključujući i njegovo sporno predizborno obećanje – podizanje dobi za umirovljenje, dodaje se u priopćenju.

Elisabeth Borne bila je ministrica okoliša, prometa i rada. Tijekom jučerašnje ceremonije, Elisabeth Borne svoju je nominaciju posvetila ‘svakoj maloj djevojčici’. “Slijedite svoje snove do kraja. Ništa ne smije sputavati borbu za mjesto žene u društvu”, poručila je, prenosi CNN.

Edith Cresson bila je dosad jedina žena koja je obnašala dužnost premijerke, od 1991-1992. za vrijeme socijalističkog predsjednika François Mitterranda.

Macron, koji je za predsjednika ponovno izabran u travnju, za poziciju premijera tražio je nekoga s iskustvom u radu sa zelenim i socijalnim politikama, kako bi pokazao da je čuo frustracije glasača koje su iskazali slabim odazivom na izbore i visokim postotkom danim krajnjoj desnici i krajnjoj ljevici.

Komentiraj