Francuska i Belgija jačaju sigurnosnu suradnju nakon terorističkih napada u Parizu

EPA/OLIVIER HOSLET

Francuska i Belgija dogovorile su u ponedjeljak da će intenzivirati suradnju u borbi protiv islamističkih radikala, uključujući bržu razmjenu informacija o potencijalnim militantima i borbu protiv krivotvorenih dokumenata.

Dva i pol mjeseca nakon terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, premijeri dviju zemalja nastojali su poboljšati odnose narušene zbog francuskih optužbi da je Belgija propustila spriječiti džihadiste koji su živjeli na njezinu teritoriju da izvedu napad na francuski glavni grad.

“Prijetnja je nezapamćena”, rekao je francuski premijer Manuel Valls na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon sastanka, na kojem su sudjelovali i ministri pravosuđa te načelnici sigurnosnih službi.

“Francuska stoji uz bok Belgiji u borbi protiv ove prijetnje kako bismo zaštitili naše građane”, dodao je.

Osim bolje razmjene informacija između policije i pravosudnih tijela, Bruxelles i Pariz će više koristiti biometrijske podatke kako bi se spriječilo krivotvorenje dokumenata te konzultirati međunarodne IT kompanije o šifriranim internetskim servisima za slanje poruka.

  • Dvije zemlje zauzimaju se također za brzo uvođenje novog europskog sustava PNR za razmjenu podataka o putnicima u zračnom prometu.

“Ovo se tiče Europe i svih država članica. Svi se moraju uključiti jer imaju zajedničku odgovornost”, rekao je Valls, pozivajući na uspostavu “europskog pakta za sigurnost”.

“Sve ove mjere moraju činiti osnovu europskog pakta za sigurnost, koji je neophodan za opstanak schengena, europskog projekta i zaštitu Europljana”, rekao je.

Belgijski premijer Charles Michel ocijenio je da je sastanak bio prilika da se ublaže međunarodne kritike Belgije, koju se smatra islamističkim gnijezdom u Europi.

U belgijskim zatvorima trenutačno se nalaze desetorica osumnjičenika za terorizam.

Belgija je na prvom mjestu u Europi po broju ljudi po stanovniku koji su se pridružili islamistima u Siriji i Iraku.

Komentiraj