Francuska će se protiviti odgodi brexita bez plana

epa

Francuska će se usprotiviti svakom britanskom zahtjevu za odgodom brexita ako mu je smisao samo odgoditi donošenje odluka, ali bi se mogla složiti ako London predloži vjerodostojno političko rješenje, rekao je u četvrtak dužnosnik francuske vlade.

To je upozorenje uslijedilo nakon što je britanska premijerka Theresa May u Bruxellesu razgovarala s europskim čelnicima, tražeći izmjenu plana koji je ispregovarala prošle godine kako bi lakše prošao u britanskom parlamentu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jedan je od najžešćih protivnika ponovnog otvaranja pregovora i ublažavanja odredbe osmišljene kako ne bi došlo do tvrde granice između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske.

“Protivimo se odgodi bez plana. Vrlo jasno. Nećemo to prihvatiti”, rekao je neimenovani francuski dužnosnik.

“No, ako nam Britanci kažu: Trebaju nam tri, šest mjeseci ili godina za novo političko rješenje, prema tome bi bili otvoreni”, istaknuo je.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je premijerki May da EU neće ponovno otvarati pregovore o razdruživanju, ali da ostaje otvorena mogućnost da se pregovara o tekstu političke deklaracije o budućim odnosima.

“Backstop” je zaštitni mehanizam, jamstvo da po izlasku Velike Britanije neće biti ponovno uspostavljena granica na irskom otoku između Republike Irske, članice EU-a i Sjeverne Irske, koja pripada Ujedinjenoj Kraljevini, a bio bi aktiviran samo u slučaju da u prijelaznom razdoblju koje po sporazumu o razdruživanju traje do kraja 2020. ne bude pronađeno neko inovativno rješenje koje bi otklonilo potrebu za uspostavu graničnih kontrola.

Britanski zastupnici zatražili su da se ponovno pregovara o tom zaštitnom mehanizmu, koji osigurava da ne dođe do uspostave fizičke granice na irskom otoku te zatražili da se backstop zamijeni “alternativnim aranžmanima”. Pri tom nije jasno kako bi izgledali ti alternativni aranžmani.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]