Françoise Gilot, slikarica i dugogodišnja partnerica Pabla Picassa, umrla u 101. godini

Françoise Gilot, slikarica i dugogodišnja partnerica Pabla Picassa, umrla je u 101. godini, prenose danas američki mediji.

Gilot je umrla u utorak u bolnici u New Yorku, pišu mediji kojima je tu informaciju potvrdila njezina kći Aurelia Engel. Gilot je neko vrijeme patila od problema sa srcem i plućima.

Slikala je do samog kraja života i bila priznata u umjetničkoj sferi, no i jasno je izražavala svoju frustraciju da će usprkos tome ostati najpoznatija po vezi sa slavnim slikarom.

Rođena 1921. u Neuilly-sur-Seineu, zapadno od Pariza, Gilot je kao mlada žena pokrenula svoj studio i sama organizirala prve izložbe. Četrdeset godina starijeg Picassa upoznala je 1943. godine.

Postali su par i imali dvoje djece, Claudea i Palomu. Gilot je Picassa ostavila 1953. godine, a smatra se da je jedina žena koja je to učinila velikom slikaru. Kasnije je o odnosu objavila knjigu „Život s Picassom”.

Gilot je poslije bila u kratkom braku sa slikarom Lucom Simonom u kojem su dobili kćer Aureliju. U New York se preselila 1970., gdje se udala za Jonasa Salka koji je razvio jedno od prvih cjepiva protiv dječje paralize. S njim je ostala do njegove smrti 1995. godine.

Portret Picassove supruge prodan na aukciji za 3,4 milijuna eura: “Ponude su bile iznad očekivanja”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner