Francisco Goya, kroničar ratnih strahota Španjolske

Datum 3. svibanj 1808. godine ostao je zapamćen, ne samo u povijesnim analima, već i u umjetničkim. Kao naziv jedne od najprepoznatljivijih slika Francisca Goye, već dvije stotine godina obilazi svijet u originalnoj verziji ili nekoj od njenih mnogih kompilacija. Goya, dvorski slikar španjoskih kraljeva, gledao je kako rat zahvaća njegov grad, i vjerno je predstavio njegove posljedice. Goyin sluga kasnije je svjedočio da je egzekuciju predstavljenu na slici ‘Treći svibnja 1808.’ slikar gledao sa svog prozora.

Bilo je toplo svibanjsko jutro, kada je francuski konjički puk ušetao u Madrid. Pod parolom oslobođenja i uvođenja demokracije, jednakosti i slobode, Napoleonovi vojnici su otjerali posljednje predstavnike španjoske aristokracije. Narod se, oduševljen, počeo skupljati na trgu ispred palače, kada se stvar malo otela kontroli. Previše naroda, previše mase – nekontrolirane, bučne i prljave, prijetilo je da mirnodopsku misiju pretvori u kaos. Zato je vojska dobila naređenje – Zavedite red! I počeli su pucati.

Narod je ubrzo promijenio mišljenje. Umjesto sanjane slobode grad je odisao mirisom krvi. Na ulice su izašli svi – muškarci, žene, djeca i okršaj s vojskom završio se na slijedeći način – trideset i jedan ubijeni vojnik i stotine civilnih žrtava. Na madridskom trgu Puerta del Sol, u nekoliko sati, osloboditelj je postao okupator. Donijet je proglas: građani Madrida odali su se pobuni i zločinu. Prolivena je francuska krv i za nju je tražena nadoknada. Svi koji su uz sebe imali neku vrstu oružja odvedeni su u zarobljeništvo. Tijekom noći izvršena je egzekucija. Jutro je osvanulo nad nagomilanim tijelima koja su, nakon pucanja, ubadana noževima, za svaki slučaj.

 

Komentiraj