EPA/MAJA SUSLIN

FOTO/VIDEO: EUROSONG 2016 Slavlje Ukrajine u Stockholmu, Nina Kraljić 23.

Ukrajinka Jamala slavila je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u Stockholmu, dok je hrvatska predstavnica nina Kraljić zauzela 23. mjesto.

Ukrajina je osvojila 534 boda za pjesmu ‘1944’, koja govori o deportaciji krimskih Tatara za vrijeme Josefa Staljina. Jamala je prva krimska Tatarka koja je nastupala na ovom natjecanju, a izazvala je dosta kontroverzi zbog svoje političke pjesme, koja govori o godini kada je Staljin deportirao gotovo cijelu etničku skupinu iz Krima. Pjesmu je posvetila svojoj baki, koja je protjerana s Krima sa još 250 tisuća Tatara.

Drugo je mjesto zauzela Australija sa 511 bodova, a favorit na kladionicama, Rusija bila je treća sa 491 bodom. Hrvatska je za Nininu izvedbu pjesme ‘Lighthouse’ osvojila 73 boda.

Kladioničari i komentatori bili su uvjereni kako će Rusija sa nevjerojatnim scenskim nastupom pjevača Sergeyja Lavrova, koji je izvodio ‘You Are The Only One’ slaviti. Više šanse davali su i australskoj predstavnici Dami Im sa ‘Sound of Silence’, ali jazz pjevačica Jamala odnijela je pobjedu u finišu.

EPA/MAJA SUSLIN
EPA/MAJA SUSLIN

Nekadašnje sovjetske zemlje uobičajeno svoje glasove daju Rusiji, a ove su joj godine poslali poruku glasajući za Ukrajinu. “Stvarno želim mir i ljubav za sve”, rekla je Jamala primajući pobjedničku nagradu. Kasnije je u backstageu kazala kako je bila uvjerena da ako govori o istini, ona zaista može dirnuti ljude.

Sinoć je predstavljen i novi format glasovanja, u kojem su glasovi žirija i publike odvojeni. Uoči glasovanja publike, Australija je bila vodeća sa 320 bodova. Ukrajina je bila druga sa 211. Ipak, Dami Im nije uspjela impresionirati publiku, a Ukrajina je na kraju slavila sa 534 boda. Zanimljivo, Poljska je uoči glasanja publike bila na samom dnu tablice sa samo sedam bodova žirija. Ipak, od publike je dobila čak 227 bodova te je na kraju završila kao sedma.

Hrvatska je, nakon pauze od dvije godine, ponovno nastupila na Eurosongu, a Nina Kraljić izborila je finale nakon sedam godina. Autori glazbe i teksta pjesme “Lighthouse” su austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, koji djeluju pod zajedničkim imenom Popmaché, a glazbeni producent je Thorsten Broetzmann.

EPA/MAJA SUSLIN
EPA/MAJA SUSLIN

Ovogodišnji Eurosong održao se u Ericsson Globe areni u Stockholmu, a voditelji su bili prošlogosišnji pobjednik Mans Zelmerlow te komičarka Mede. U pauzi između nastupa i glasovanja nastupio je i Justin Timberlake, a procjenjuje se kako je završnicu pratilo oko 200 miliuna gledatelja.

Komentiraj